Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) prezidents Hermans van Rompejs Viļņas apmeklējuma laikā atzina, ka neizprot Krievijas plānotās Eirāzijas Savienības izveides būtību, uzstājot, ka ES nevar salīdzināt ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina iecerēto savienību.

"Eirāzijas projekts – es ne īpaši izprotu, kas ar to domāts. Zinu, kas tajā piedalās, bet man nav skaidra projekta būtība," van Rompejs teicis otrdienas vakarā diskusijā, kas notika Lietuvas prezidenta pilī.

Van Rompejs norādīja, ka Eirāzijas Savienību nevar salīdzināt ar Eiropas Savienību.

"Eiropas Savienība ir kaut kas būtiski atšķirīgs. Tā ir balstīta uz līgumiem, demokrātiski ievēlētām valdībām, vērtībām. Tā nav bāzēta uz kopīgām ekonomikas interesēm. Tā ir politisks projekts. Mums ir pilnībā atšķirīgas vēsturiskās saknes, jo ES tika radīta, lai izvairītos no kara. Mēs nevaram salīdzināt Eirāzijas projektu ar ES," klāstīja ES prezidents.

"Tomēr jebkurā gadījumā mēs cieši sadarbojamies ar Krieviju, tā ir mūsu stratēģiskā partnere, mēs atbalstām jebkādu reģionālo sadarbību. Abi projekti ir vēsturiski un pēc būtības pilnībā dažādi," viņš piebilda.

ES prezidents arī uzsvēra, ka blokam nevajadzētu kļūt par tādu federāciju kā ASV.

"Nacionālas valstis ir būtiska ES daļa. Tādēļ neatbalstu tā dēvēto Eiropas Savienoto valstu ideju," viņš paziņoja.

2011.gada 18.novembrī Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas prezidenti Maskavā parakstīja deklarāciju, kas paredz izveidot Eirāzijas Ekonomisko telpu. Krievija cer līdz 2015.gadam parakstīt visaptverošu līgumu par Eirāzijas Savienības izveidi.

Eirāzijas Ekonomiskajā telpā novērotāja statuss ir Armēnijai, Moldovai un Ukrainai.

Jau vēstīts, ka Putins, kas tolaik bija Krievijas premjerministrs, 2011.gada septembrī laikrakstā "Izvestija" pauda vēlmi izveidot Eirāzijas Savienību, kurā apvienotos bijušās padomju republikas.

Putins, kas Padomju Savienības sabrukumu reiz nodēvēja par "20.gadsimta lielāko ģeopolitisko katastrofu", uzsvēra, ka jaunā savienība veidosies no jau pastāvošās Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas muitas savienības, kas no nākamā gada likvidēs visas barjeras preču, kapitālu un darbaspēka kustībai starp šīm valstīm.

Viņš paskaidroja, ka jaunā savienība kā pārnacionāla institūcija koordinēs "ekonomisko un valūtas politiku" starp dalībvalstīm un tā arī būs atvērta jaunu locekļu uzņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!