Foto: DELFI

Ja Ukraina vēlas parakstīt Asociācijas  un brīvās tirdzniecības līgumu ar ES, Kijevai līdz maijam ir jāpārliecina Eiropas Savienība (ES), ka tā ir veikusi pasākumus, lai novērstu selektīvā tiesiskuma gadījumus, kā arī īsteno citas reformas.

To pirmdien pēc ES un Ukrainas samita Briselē paziņoja ES prezidents Hermans van Rompejs.

Viņš sacīja, ka ES ir jāredz Ukrainas "apņēmīga rīcība un taustāms progress" attiecībā uz selektīvo tiesiskumu, pilnīgi demokrātiskām vēlēšanām un citām reformām "vēlākais, līdz šā gada maijam".

"Daži soļi ir sperti, tomēr mums joprojām ir jāredz vairāk un konkrētāks progress," teica van Rompejs, uzsverot, ka "tieslietu sistēmas sistēmiska reforma ir izšķiroša, lai nodrošinātu, ka neatkārtojas selektīva tiesiskuma gadījumi". ES uzskata, ka Ukrainā kriminālvajāšana tiek izmantota, selektīvi vēršoties pret opozīcijas pārstāvjiem, kā, piemēram, bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko notiesāšanas gadījumā.

ES prezidents sacīja, ka viņa minētais termiņš ir "reālistisks un sasniedzams", lai gan "ļoti īss", un uzsvēra, ka " ES cer parakstīt un ratificēt asociācijas līgumu, kas iekļaus arī dziļu un visaptverošu brīvās tirdzniecības telpu, līdz laikam, kad Viļņā notiks Austrumu partnerības samits". Van Rompejs uzsvēra, ka šī līguma parakstīšana būs apliecinājums tam, ka ES " atzīt Ukrainas eiropeisko izvēli".

Viļņā 28. un 29.novembrī gaidāms ES Austrumu partnerības programmas samits, un Janukovičs iepriekš ir paudis cerību tā laikā parakstīt Asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar ES.

Uz Janukoviču, kas mēģina izmanevrēt starp ES un Krieviju, Maskava izdara spēcīgu spiedienu, lai Ukraina pievienotos Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas veidotajai Muitas savienībai, ko Krievijas prezidents Vladimirs Putins cer pārvērst spēcīgā Eirāzijas Savienībā, solot pretī Ukrainai lētākas dabasgāzes piegādes. Savukārt ES pārstāvji ir norādījuši, ka Ukrainas ir jāizvēlas starp Muitas savienību un brīvo tirdzniecību ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!