Foto: AFP/Scanpix

ASV galvaspilsētā Vašingtonā sestdien atklāts piemineklis Golodomora - padomju režīma Ukrainā mākslīgi izraisītā masveida bada - upuriem.

Bronzas piemineklī attēlots kviešu lauks, kas simbolizē padomu režīma konfiscēto labību, un tas atrodas netālu no Kapitolija kalna un Savienības stacijas.

"Bads bija mēģinājums nospiest ukraiņu tautu uz ceļiem, atņemt mūsu cieņu, iznīcināt mūsu nacionālo identitāti un nogalināt mūsu cerības uz tiesībām noteikt mūsu likteni pašu zemē," videovēstījumā ceremonijas dalībniekiem sacīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Šis piemineklis ir pierādījums tam, ka nedz grūti laiki, nedz mūsu ienaidnieku noziedzīgie nodomi nespēj sakaut mūsu tautu, tai ticoties pēc patiesības, brīvības, demokrātijas un miera savā valstī," viņš piebilda.

"Kremlis jau atkal, tāpat kā Golodomora laikos, mēģina no kartes izdzēst Ukrainu. Atkal nāves draudi nāk no austrumiem," sacīja prezidents.

Baltais nams nācis klajā ar paziņojumu Golodomora upuru piemiņai, norādot - neraugoties uz vairākām totalitārā režīma desmitgadēm, ukraiņi "atteikušies atmest savus centienus pēc brīvības un neatkarības".

"Un ukraiņu tautai atkal sastopot jaunus draudus savai teritorijai un labklājībai, viņi no jauna ir nodemonstrējuši savu apņēmīgo uzticību cilvēka cieņas ideāliem," teikts paziņojumā.

Pieminekļa uzstādīšana uz federālā zemes gabala tika noteikta ASV Kongresa 2006.gada likumā.

Padomju diktatora Josifa Staļina 1932. un 1933. gadā Ukrainā mākslīgi izraisītajā masveida badā tika nogalināti vairāk nekā desmit miljoni cilvēku.

Padomju varas mākslīgi uzturētais bads bija viens no pasaules vēsturē briesmīgākajiem cilvēka izraisītajiem masu iznīcināšanas gadījumiem.

Daudzi uzskata, ka Staļina mērķis bija pret ukraiņu tautu vērsts apzināts genocīds un Golodomors ir pielīdzināms nacistu īstenotajam holokaustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!