Foto: AFP/Scanpix

Vašingtona Irākai atdevusi bijušā valsts diktatora Sadama Huseina zobenu, kurš diktatora birojā tika nozagts amerikāņu iebrukuma laikā Irākā, vēsta ārvalstu mediji.

Zobens 29.jūlijā nodots Irākas vēstniekam Vašingtonā.

Huseina zobens tika atrasts kādā ASV izsolē 2012.gada janvārī, kur tas jau bija pārdots par 15 000 dolāru (apmēram astoņi tūkstoši latu). Izsoļu nams "Amoskeag" skaidrojis, ka zobenu 2011.gadā iegādājies no kāda amerikāņu karavīra. Savukārt šis vīrietis apgalvojis, ka viņam atļauts šo zobenu paturēt kā trofeju.

ASV imigrācijas un muitas policija noskaidroja, ka zobens valstī ievests nelikumīgi. Savukārt par kara trofeju zobenu uzskatīt nevar, jo tas nav iegūts cīņas laukā. Tāpēc policija zobenu konfiscēja.

Zobena iepriekšējais īpašnieks bijis Huseins, kurš to saņēmis kā dāvanu. Tā garums ir 1,1 metrs, bet spals ir no zelta un to rotā uzraksts arābu valodā. Tiek lēsts, ka ASV karavīri to no Bagdādes izveda 2003.gadā.

Pēdējo gadu laikā ASV valdība Irākai atdevusi vairākas kultūras un citas relikvijas, kuras savulaik nelikumīgi izvestas. To vidū bijušas gan gleznas, gan ieroči, māla figūriņas, zelta un sudraba monētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!