Foto: AP/Scanpix
Vašingtonas štata gubernators Džejs Inslī otrdien noteicis moratoriju nāvessodam.

Inslī skaidroja, ka šādu lēmumu pieņēmis, jo secinājis, ka sistēmā ir pārāk daudz trūkumu un augstākais soda mērs tiek pielietots nevienmērīgi. "Sistēmā ir pārāk daudz trūkumu. Un, kad beidzamais lēmums ir nāve, pārāk daudz likts uz spēles, lai pieņemtu nepilnīgu sistēmu," norādīja gubernators.

Pašlaik Vašingtonā uz nāvi notiesāti deviņi cilvēki. Inslī uzsvēra, ka viņu sods netiks mīkstināts un viņi netiks apžēloti. "Es neapšaubu viņu vainu vai viņu noziegumu smagumu. Viņi no manis nesaņem žēlastību," norādīja gubernators.

"Bet es neuzskatu, ka viņu šausmīgie noziegumi ir pārāki par problēmām, kas pastāv mūsu nāvessoda sistēmā," viņš piebilda.

Inslī pieņemtais lēmums nozīmē, ka viņš atliks nāvessoda izpildi, ja šāda lieta nonāks uz viņa galda.

Gubernatora paziņojumā norādīts, ka lēmums pieņemts pēc mēnešiem ilgām pārdomām, kā rezultātā Inslī konstatējis, ka nāvessods tiek izmantots nevienmērīgi, dažreiz atkarībā no budžeta tajā apgabalā, kur noticis noziegums.

Kopš 1981.gada, kad Vašingtonas štatā stājās spēkā esošie likumi par nāvessodu, 18 no 32 cilvēkiem, kuri notiesāti uz nāvi, sods samazināts līdz mūža ieslodzījumam, bet viena persona atbrīvota.

ASV nāvessodu aizlieguši 18 štati un valsts galvaspilsēta Vašingtona un septiņi štati noteikuši moratoriju.

Inslī pauda cerību, ka līdz ar viņa lēmumu Vašingtona iesaistīsies "nacionālajā sarunā par nāvessodu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!