Foto: AFP/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda paziņojis, ka Eiropai vēl daudz darāmā, lai faktiski pārvarētu šķelšanos un panāktu patiesu vienotību, vēsta Polijas Radio.

"Patiesa Eiropas vienotība ES struktūrās vēl ir kas tāds, kas mums sasniedzams," atklājot jauno akadēmisko gadu Varšavas Eiropas koledžas pēcbakalaura studiju institūtā, piektdien norādīja Duda.

Viņš pauda šaubas, ka "Aukstā Kara laikmeta Eiropas dalījuma līnijas Eiropas sabiedrību apziņā un izjūtās ir pārvarētas".

"Ne visa Centrālā un Austrumeiropa kļuvusi par Eiropas kopienas daļu," uzsvēra Duda, paužot atbalstu "atvērto durvju politikai" pret tām reģiona valstīm, kuras vēl nav kļuvušas par Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, bet "vēlas mums pievienoties".

"Vai tad Eiropas kopīgā intelektuālā, sociālā un politiskā vēsture var būt pilnīga bez mūsu reģiona sasniegumiem," retoriski vaicāja Polijas prezidents.

Pievēršoties Polijas vēsturei, viņš norādīja, ka poļi devuši ievērojamu ieguldījumu Eiropas civilizācijā, demonstrējot savu apņēmību veidot līdztiesīgu un brīvu valstu Eiropu.

Duda atzina, ka tā dēvētā divu ātrumu Eiropa, par kuru sākuši iestāties atsevišķu valstu līderi, apdraud jau tagad sasniegto Eiropas integrācijā.

ES atkal jākļūst par brīvības un vienotības, nevis ierobežojumu un šķelšanās avotu, uzsvēra prezidents, piebilstot, ka Eiropai "jāatgriežas pie savām saknēm, pie sadarbības modeļa starp brīvām nācijām un līdztiesīgām valstīm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!