Foto: PantherMedia/Scanpix

Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests (STT) ceturtdien veicis kratīšanas Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta direktora Jona Miļus un Seima deputāta no valdošās partijas "Kārtība un taisnīgums" Petra Gražuļa birojos, varasiestādēm veicot izmeklēšanu par dienesta pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar pārkāpumiem saldēto pārtikas pusfabrikātu ražotājā "Judex".

Ziņu aģentūras BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka STT veicis procesuālās darbības arī uzņēmumā "Judex", kura komercdirektore Patrīcija Pahomovaite ir deputāta Gražuļa palīdze.

Miļus sacīja, ka situācija ir lielas nožēlas vērta, un uzsvēra, ka neviens uzņēmējs viņam "nekad neko neesot devis vai piedāvājis".

Intervijā sabiedriskajam radio viņš teica, ka komunikācija ar "Judex" pārstāvjiem notikusi darba gaitā.

"Mēs daudz sazinājāmies ar uzņēmumu "Judex", uzņēmuma pārstāvji ieradās manā birojā daudzas reizes, sevišķi, saistībā ar eksportu," radio atklāja Miļus, kurš vada Lietuvas Valsts pārtikas un veterināro dienestu kopš 2010. gada.

"Tas ir mans darbs atrast jaunus tirgus un palīdzēt uzņēmumiem. Ikdienas darbā man ir ļoti daudz šādu tikšanos," viņš piebilda.

Miļus sacīja, ka Seima deputāts Gražulis zvanījis viņam vairākas reizes.

Savukārt Gražulis, kurš atrodas vizītē Ukrainā, uz aģentūras BNS lūgumu komentēt viņa birojā veikto kratīšanu, atbildēja: "Kā lai es to zinu. Es neko nedomāju." Viņš arī pauda viedokli, ka viņam tiekot mēģināts kaitēt pirms oktobrī paredzētajām parlamenta vēlēšanām, jo viņš kritizējot prezidenti Daļu Grībauskaiti

Ģenerālprokuratūra apstiprināja, ka varas ļaunprātīgas izmantošanas izmeklēšanas gaitā kratīšana veikta abu amatpersonu birojos.

STT ceturtdien paziņojumā norādījis, ka ietekmīgas pārtikas ražotnes vadošie darbinieki tiek turēti aizdomās par mēģinājumu piekukuļot vairākas personas, kas varētu palīdzēt uzņēmumam izvairīties no soda naudām par dažādiem pārkāpumiem ražošanas procesā. Tomēr STT uzņēmuma nosaukumu neatklāj.

Vēlāk ceturtdien Miļum tika izvirzītas apsūdzības dienesta pilnvaru ļaunprātīga izmantošanā.

Miļus aģentūrai BNS teica, ka izmeklēšanas materiāli, uz kuriem pamatojoties, viņam izvirzītas apsūdzības, viņā "izraisa smieklus", un atkāpties no amata viņš negatavojas, tomēr šo jautājumu pārrunās ar premjerministru Aļģirdu Butkeviču, un, ja valdības vadītājs aicinās viņu demisionēt, viņš to darīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!