Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas Valsts domes vēlēšanu dienā svētdien hakeru uzbrukumu piedzīvojušas vairāku mediju un opozīcijas kustību interneta vietnes, ziņo Krievijas masu mediji.

Vispirms hakeru uzbrukumu piedzīvoja laikraksta "Kommersant" interneta vietne "kommersant.ru", kā arī tika "uzlauzta" vēlēšanu novērotāju asociācijas "Golos" mājas lapa "golos.org" un projekts "Pārkāpumu karte", kurā tiek fiksēti priekšvēlēšanu un vēlēšanu kārtības pārkāpumi.

No rīta par hakeru uzbrukumu paziņoja arī raidstacijas "Eho Moskvi" galvenais redaktors Aleksejs Venediktovs. Savā "Twitter" kontā viņš ierakstīja: "DDoS uzbrukums "Eho" vietnei no 6:40. Uzbrukums vietnei vēlēšanu dienā acīmredzot ir saistīts ar vēlmi nepieļaut publikācijas par pārkāpumiem."

"Mēs gatavojam iesniegumu Ģenerālprokuratūrai un Krievijas Centrālajai vēlēšanu komisijai. Turklāt mēs vēršam uzmanību uz to, ka uzbrukums mūsu interneta vietnei liks vēl vairāk apšaubīt vēlēšanu leģitimitāti," Venediktovs sacīja aģentūrai "Interfax". "pat ja atklāsies, ka ar to saistītas valsts iestādes, tas neapturēs mūs vērsties tiesa," uzsvēra medija vadītājs.

Savukārt Krievijas sociālajā tīklā "Vkontakte" Tomskas "Golos" "sienā" visi ieraksti aizstāti ar reklāmu. Apgrūtināta piekļuve ir arī vietnei "Slon.ru".

Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka nevienai no šīm interneta vietnēm nebija iespējams piekļūt.

Atbalstu organizācijai "Golos" paudis ASV vēstnieks Krievijā Džons Baierlijs, informē aģentūra "Interfakss". "Es piezvanīju vēlēšanas uzraugošās Krievijas sabiedriskās organizācijas "Golos" vadītājai izteicu atbalstu tās darbībai un paudu Baltā nama bažas par spiedienu, ko organizācija izjūt pēdējās dienās," diplomāts paziņojis savā blogā.

Vēstnieks uzsvēris, ka nav viņa pienākums "sprediķot par to, kā jāattīstās demokrātijai Krievijā". "Ticiet man, es drīzāk varētu novadīt semināru par mūsu pašu sistēmas nepilnībām, īpaši ņemot vērā politiskās nesaskaņas, kas Vašingtonā valda pēdējās dienās. Taču es uzskatu, ka tie, kas mēģina parādīt un izlabot sistēmas nepilnības, balstoties uz godīgumu un objektivitāti, ir pelnījuši atzinību, nevis vajāšanas un sodu," norāda diplomāts.

Tapat DDos uzbrukumu piedzīvo Krievijas populārais blogu serviss "Dzīvais Žurnāls", paziņoja "Live Journal Russia" vadītājs Iļja Dronovs. Vietne gan ir pieejama lietotājiem.

Jau vēstīts, ka svētdien Krievijā notiek Valsts domes vēlēšanas. Pirmie vēlēšanu iecirkņi sāka darbu Kolimā, Čukotkā un Piejūras apgabalā jau sestdien vakarā pēc Latvijas laika, tiem sekoja Kamčatka un Magadanas apgabals. Pēdējie pie urnām dosies Kaļiņingradas apgabala balsotāji, kur balsošana noslēgsies plkst.19. pēc Latvijas laika.

Kopumā Krievijā ir 108 miljoni balsstiesīgo pilsoņu, bet ārvalstīs dzīvo 1,8 miljoni Krievijas vēlētāju.

Pirmo reizi mūsdienu Krievijas vēsturē vēlēšanās piedalās visas reģistrētās politiskās partijas – pašlaik parlamenta apakšpalātā pārstāvētās "Vienotā Krievija", kuras līderi ir pašreizējais valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs un premjers Vladimirs Putins un kurai tiek prognozēta uzvara vēlēšanās, Komunistiskā partija, Krievijas Liberāli demokrātiskā partija un "Taisnīgā Krievija", kā arī Valsts domē nepārstāvētās "Jabloko", "Taisnā lieta" un "Krievijas patrioti".

Krievijas Valsts domes vēlēšanas novēros vairāk nekā 500 000 vietējo novērotāju, kā arī gandrīz 700 ārvalstu pārstāvji, tostarp arī no Latvijas.

Jaunievēlētā Valsts dome strādās piecus, nevis četrus gadus kā iepriekšējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!