Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Venecuēlas prezidentam Nikolasam Maduro lojālā Satversmes sapulce trešdien atcēla divu opozīcijas parlamentāriešu tiesisko imunitāti, lai viņus varētu tiesāt par atentāta organizēšanu pret Maduro, kurā tikuši izmantoti bezpilota lidaparāti.

Militārās parādes laikā Karakasā sestdien eksplodēja vairāki bezpilota lidaparāti, ievainojot septiņus karavīrus. Maduro, kurš palika neskarts, nosauca šo incidentu par atentātu un tā organizēšanā apsūdzēja opozīciju un līdzšinējo Kolumbijas prezidentu Huanu Manuelu Santosu.

Maduro īpaši pieminēja divus opozīcijas parlamentāriešus – bijušo opozīcijas kontrolētās Nacionālās asamblejas spīkeru Hulio Borhesu, kurš tagad dzīvo trimdā ārzemēs, un Huanu Rekesensu.

Rekesensu aizturēja izlūkdienesta virsnieki, savukārt Venecuēlas Augstākā tiesa trešdien izdeva rīkojumu arestēt Borhesu. Satversmes sapulce pēc tam trešdien atcēla Borhesa un Rekesensa tiesisko imunitāti.

Nacionālā asambleja ir paziņojusi, ka noraidīs kā nekonstitucionālu jebkuru mēģinājumu atcelt tās locekļu imunitāti. Tās agrākos lēmumus tomēr ir anulējusi Augstākā tiesa.

Venecuēlas ģenerālprokurors Tareks Viljam Saabs paziņoja, ka tiek veikti pasākumi Rekesensa tiesāšanai. Tikmēr Maduro aicina Kolumbiju un ASV izdot Venecuēlas opozicionārus, tostarp Borhesu, kuri, kā viņš apgalvo, ārzemēs plāno viņa gāšanu. Maduro paziņoja, ka atentātā pret viņu tika izmantoti divi bezpilota lidaparāti ar sprāgstvielu C4.

Borhess, kurš otrdien bija apmeklējis jaunā Kolumbijas prezidenta Ivana Dukes inaugurāciju, nosauca Maduro apsūdzību pret viņu par "farsu". "Visi zina, ka tas ir safabricējums, lai vajātu un notiesātu jebkuru, kurš pretojas jūsu diktatūrai," tviterī rakstīja Borhess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!