Foto: Reuters/Scanpix

Venecuēlā Konstitucionālā asambleja, kuru galvenokārt pārstāv prezidenta Nikolasa Maduro valdības atbalstītāji, savā pirmajā darba dienā vienbalsīgi izlēma atcelt no amata galveno prokurori, valdības kritiķi Luisu Ortegu, vēsta BBC.

Maduro kritiķe Ortega piektdien bija iebildusi pret asamblejas inaugurāciju, atsaucoties uz apgalvojumiem par vēlēšanu viltošanu.

Drošības spēki Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā uzrauga Ortegas biroju, ko viņa pati nodēvējusi par aplenkumu.

BBC Meksikas un Centrālās Amerikas korespondents Vils Grants norāda, ka Maduro valdības rīcība pret Ortegu bijusi ātra un nežēlīga. Ortega sestdienas rītā pamodusies, lai saprastu, ka viņas birojs ir aplenkts, un jau nedaudz vēlāk kļuva zināms arī par Ortegas atcelšanu no amata. Viņas vietu ieņems Maduro valdībai uzticīgais Tareks Viljams Sābs.

Ortega sacījusi, ka šada rīcība veikta, lai izvairītos no korupcijas izmeklēšanas, ko vadījis viņas birojs.

Ortega līdz martam bija valdības pusē, līdz viņa daudzus pārsteidza ar paziņojumu televīzijas tiešraidē, kurā sacīja, ka nosoda Augstākās tiesas mēģinājumu likvidēt opozīcijas kontrolētās Nacionālās asamblejas pilnvaras.

Turpmākos mēnešus Ortega publicēja paziņojumus, kuros aizstāvēja iedzīvotāju tiesības rīkot miermīlīgus protestus. Jūnijā viņa apstrīdēja Maduro ieceri izveidot Konstitucionālo asambleju.

Maduro sacījis, ka asambleja ir nepieciešama, lai atjaunotu mieru pēc mēnešiem ilgušiem protestiem, ko izraisījusi ekonomiskā krīze valstī. Partijas amatpersonas Ortegu dēvēja par “nodevēju”.

Ceturtdien Ortega aicināja veikt neatkarīgu neseno Konstitucionālās asamblejas vēlēšanu pārbaudi. Opozīcija, kas kopš 2015. gada vēlēšanām kontrolēja Nacionālo asambleju, boikotēja sestdienas balsojumu. Tika norādīts, ka Konstitucionālā asambleja ir prezidenta centieni noturēt varu.

Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdība jau mēnešiem saskaras ar masu protestiem smagās ekonomiskās un politiskās krīzes dēļ. Venecuēlas augstāko tiesu opozīcija regulāri kritizē par Maduro varas stiprināšanu.

Vardarbīgās demonstrācijās kopš aprīļa bojā gājuši vairāk nekā 100 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!