Foto: Reuters/Scanpix

Venecuēlas parlaments, kurā dominē opozīcija, otrdien pieņēma likumu par politieslodzīto amnestiju, pret kuru ir kreisais prezidents Nikolass Maduro.

Nacionālās asamblejas spīkers Enri Ramoss-Aljups paziņoja, ka likums tika pieņemts pēc debašu otrās kārtas. Opozīcijas deputāti to apsveica ar saucieniem "Brīvība!", bet prezidenta sociālistiskās partijas deputāti pauda riebumu.

"Šī likuma mērķis ir likt pamatus nacionālam izlīgumam," sacīja deputāte Delsa Solorsano, kas atbalstīja šo likumu.

Solorsano sacīja, ka saskaņā ar šo likumu ir jāatbrīvo 76 politieslodzītie, kā arī jāamnestē simtiem venecuēliešu, kas pēdējos 17 gados ir "politiski vajāti un izraidīti trimdā" par savu opozīciju kreisajai valdībai.

Kamēr parlamentā notika debates, Maduro uzstājās ar runu valsts televīzijā, izsakoties pret šo likumu.

"Varat būt pārliecināti, kungi, ka šis likums neies cauri. Likumi, kas ir labvēlīgi teroristiem un nodziedzniekiem, nestāsies spēkā. Nav svarīgi, ko jūs darāt," sacīja prezidents.

Maduro var nosūtīt šo likumu Augstākajai tiesai, kurā ir daudz prezidenta atbalstītāju.

Likums par amnestiju ir pieņemts divus gadus pēc Venecuēlas opozīcijas līdera Leopoldo Lopesa aizturēšanas. Pērn septembrī viņam tika piespriests 14 gadu cietumsods par musināšanu uz vardarbību pret valdību 2014.gada demonstrācijās, kuru laikā gāja bojā 43 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!