Foto: AP/Scanpix

Venecuēlas Augstākā tiesa sestdien atcēlusi savu lēmumu atņemt likumdošanas varu opozīcijas kontrolētajai Nacionālajai asamblejai.

Lēmums pieņemts drīz pēc prezidenta Nikolasa Maduro paziņojuma. Pirms tam tiesas lēmumu nosodīja līdz šim Maduro lojālā ģenerālprokurore Luisa Ortega Diasa.

"Mēs esam sasnieguši svarīgu vienošanos, lai atrisinātu šīs pretrunas," pavēstīja Maduro.

Ortega Diasa piektdien pavēstīja, ka viņa jūt pienākumu paust savas dziļās bažas par "konstitucionālās iekārtas laušanu", ko nozīmē Augstākās tiesas trešdienas vakarā pieņemtais lēmums."Šie spriedumi demonstrē nopietnus konstitucionālās iekārtas pārkāpumus un nezināšanu par valsts modeli, kas ir iemūžināts konstitūcijā," Ortega Diasa sacīja iepriekš sagatavotā paziņojumā.

Šis paziņojums bija reta atkāpšanās no partijas līnijas, ko veikusi augsta amatpersona kreisā prezidenta Nikolasa Maduro autoritārajā valdībā.

Opozīcijas kontrolētās Nacionālās asamblejas spīkers Hulio Borhess aicināja arī citus sekot šim piemēram. "Šis ir brīdis, kad paklausīt savai sirdsapziņai, savām vērtībām," teica Borhess aicinājumā Venecuēlas institūcijām, tostarp bruņotajiem spēkiem un tiesām. "Šis ir brīdis, kad valsts līderim ir jābūt konstitūcijai."

Venecuēlas opozīcijas alianse "Demokrātiskās vienotības apaļais galds" (MUD) ir nosodījusi šo mēģinājumu atņemt varu parlamentam kā Maduro režīma īstenotu valsts apvērsumu, ko gan valdība noliedz.

Venecuēlas Augstākās tiesas lēmumu nosodījušas Eiropas Savienība (ES), ASV, citas Latīņamerikas valstis un Amerikas Valstu organizācija (AVO).

Augstākā tiesa, kuras tiesneši ir stingri atbalstījuši Maduro viņa varas cīņā pret parlamentu, pieņēma šo lēmumu trešdienas vakarā, atsaucoties uz agrāku spriedumu par Nacionālās asamblejas necieņu pret tiesu. "Kamēr turpinās Nacionālās asamblejas necieņa pret tiesu un [tās lēmumu] spēkā neesamība, parlamentārās pilnvaras īstenos tieši [Augstākās tiesas] konstitucionālā palāta vai institūcija, kurai tā uzdevusi aizsargāt likuma varu," iepriekš paziņoja Augstākā tiesa.

Augstākā tiesa savos argumentos atsaucās uz savu 2016.gada janvāra spriedumu, ka Nacionālās asamblejas vadība ir vainīga necieņā pret tiesu, pieņemot amata zvērestu no trim deputātiem, kuriem tiesa aizliegusi darboties parlamentā it kā notikušas vēlēšanu krāpniecības dēļ.

MUD nosoda apsūdzības vēlēšanu krāpniecībā kā Maduro režīma mēģinājumu ierobežot parlamenta varu pēc tam, kad opozīcija 2015. gada decembrī uzvarēja parlamenta vēlēšanās ar solījumu gāzt Maduro.

Pēc šīm vēlēšanām prezidents un viņa sabiedrotie Venecuēlas Vienotajā sociālistu partijā (PSUV) bija spiesti dalīties ar varu pirmoreiz kopš šīs partijas dibinātāja Ugo Čavesa 1999. gadā sāktās "revolūcijas".

Augstākā tiesa tomēr apturēja triju deputātu mandātus, lai nepieļautu to, ka opozīcija iegūst divu trešdaļu vairākumu parlamentā. Pēc tam Augstākā tiesa atcēla visus opozīcijas kontrolētā parlamenta pieņemtos likumus. Augstākā tiesa otrdien atcēla parlamenta deputātu tiesisko neaizskaramību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!