Foto: AFP/Scanpix

Liberāli noskaņotais Vērmontas štats pirmdien oficiāli kļuvis par trešo ASV pavalsti, kas atļāvis tā dēvētās asistētās pašnāvības, dodot nedziedināmi slimiem pacientiem iespēju lūgt ārstam nāvējošu zāļu devu.

Gubernators Pīters Šumlins, kurš pārstāv demokrātus, parakstīja pagājušajā nedēļā pieņemto likumprojektu.

Asistētās pašnāvības jau iepriekš atļāvušas Oregonas un Vašingtonas pavalstis, taču Vērmonta ir pirmais štats, kur tas izdarīts ar likumdevēju sapulces lēmumu, nevis referenduma ceļā.

Saskaņā ar Vērmontā pieņemto likumu tiesības lūgt ārsta palīdzību dzīves izbeigšanai ir nedziedināmi slimiem pacientiem, kuriem nav atlicis dzīvot ilgāk par pusgadu.

Likums paredz arī vairākus drošības pasākumus, tostarp tiek pieprasīts divu ārstu atzinums par pacienta stāvokli, pacienta psihiatriskā pārbaude un 17 dienu nogaidīšanas periods.

Likumā atzīts, ka ģimenes iesaistīšana arī ir vēlama, taču nav obligāta.
Vērmonta jau iepriekš baudījusi sociāli progresīva štata reputāciju.

Piemēram, 2009.gadā tā kļuva par pirmo ASV pavalsti, kas legalizēja viendzimuma laulības, bet 2004.gadā Vērmonta atļāva marihuānas lietošanu medicīniskiem mērķiem.

Savukārt pagājušajā nedēļā Vērmontā tika pieņemts arī likums, ar kuru dekriminalizēta neliela marihuānas daudzuma glabāšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!