Foto: AP/Scanpix
Pamplonā Svētā Fermina vēršu skrējienu festivālā otrdien ievainoti divi cilvēki.

Abi vīrieši - 30 un 47 gadus veci spāņi - tika ievainoti, skrējiena dalībnieku radītajā drūzmā, bēgot no vēršiem. Abi vīrieši guvuši nobrāzumus no kritieniem un nogādāti slimnīcā, informēja amatpersonas.
Deviņu dienu ilgais festivāls sākās sestdien ar grandiozām atklāšanas svinībām, kurās piedalījās tūkstošiem spāņu un ārvalstu tūristu.

Vēršu skrējieni Pamplonā notiek kopš 1911.gada. Katru rītu plkst.8 seši cīņu vērši tiek izlaisti brīvībā senās pilsētas centra ielās. Viņi skrien 850 metrus uz arēnu, kur vakarā tiek nogalināti vēršu cīņā un vēlāk servēti pilsētas restorānos. Drosminieki skrien līdzās vēršiem, apbruņojušies ar sarullētām avīzēm, tomēr daudzi dalībnieki pārkāpj noteikumus un pieskaras dzīvniekiem ar rokām.

Otrdien seši melni buļļi un seši vērsēni 850 metrus garo distanci uz arēnu veica divās minūtēs un 29 sekundēs.

Skrējienā piedalījās simtiem cilvēku un vēl simtiem to vēroja no balkoniem un droši nožogotām vietām.

"Tas viss notika ļoti ātri. Es paklupu, bet man izdevās piezemēties uz rokām un nesavainot sevi. Es neko nevarēju redzēt, tikai garāmejošus cilvēkus. Tas atšķīrās no tā, ko es gaidīju," norādīja kāds 26 gadus vecs bārmenis no ASV Ņujorkas štata.

"Es skrēju pirmo reizi un biju ļoti satraucies, bet viss beidzās tik ātri, ka pat nepamanīju. Visbīstamākā daļa bija cilvēku grūstīšanās," piebilda kāds 18 gadīgs puisis no Pamplonas kaimiņpilsētas.

Tiek uzskatīts, ka vēršu skrējieni sākušies 16.gadsimtā. Pasākums kļuva slavens no Ernesta Hemingveja 1926.gada romāna "Un saule lec", un tagad uz pilsētu, kur dzīvo ap 200 000 cilvēku, ik gadu dodas simtiem tūkstošu apmeklētāju no visas pasaules. Turklāt vēl vairāki miljoni cilvēku pie televīzijas ekrāniem ik gadu vēro atklāšanas ceremoniju un ikrīta vēršu skrējienus.

Bīstamie skrējieni vidēji ilgst mazāk par četrām minūtēm, un pieredzējušākie dalībnieki pirms tā skaita lūgšanu Svētajam Ferminam.

Pirms bīstamā skrējiena pasākuma organizatori lūdz pārliecināties, ka iepriekš nav lietots pārlieku daudz alkohola un ir sanācis kārtīgi izgulēties.

Līdzās vēršu skrējieniem festivāls piedāvā arī dejas un daudz, daudz alkohola.

Kopš 1911.gada vēršu skrējienu laikā dzīvības zaudējuši 15 cilvēki, pēdējais letālais gadījums bija pirms četriem gadiem, kad vērsis sabadīja 27 gadus vecu spāni. Pagājušajā gadā festivāla laikā slimnīcās tika nogādāti 38 cilvēki, no kuriem četrus bija sabadījuši vērši.

Vidēji ik gadu festivālā tiek ievainoti 200 līdz 300 cilvēki, no kuriem pāris desmiti tiek ievietoti slimnīcā. Lielāko daļu traumu rada nevis vēršu ragi, bet pašu dalībnieku paklupšana vai pakļūšana zem dzīvnieku kājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!