Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais naftas kompānijas "Jukos" vadītājs un Kremļa kritiķis Mihails Hodorkovskis paziņojis, ka "Pussy Riot" dalībnieka Pjotra Verzilova (attēlā) iespējamā saindēšana ir saistīta ar trīs krievu žurnālistu nāvi Centrālāfrikas Republikā (CĀR).

Verzilovs ar saindēšanās pazīmēm 11. septembrī Maskavā tika ievietots slimnīcas reanimācijas nodaļā. Vēlāk viņš nogādāts uz slimnīcu Vācijā, kur mediķi atzina, ka versija par viņa saindēšanu ir ļoti ticama.

Vairāki Verzilova draugi, tostarp viņa bijusī sieva Nadežda Tolokoņņikova paziņoja, ka viņš pašrocīgi vecis pētījumu par žurnālistu Orhana Džemala, Aleksandra Rastorgujeva un Kirila Radčenko nogalināšanu Centrālāfrikas Republikā jūlija beigās.

Savas hospitalizēšanas dienā Verzilovs no saviem avotiem saņēmis liecības par šo lietu.

Šo informāciju savā portālā "MBX Media", kura uzdevumā dzīvību zaudējušie žurnālisti devās izpētes braucienā uz CĀR, apstiprina arī Hodorkovskis. Viņš precizē, ka Verzilovs savas izmeklēšanas laikā "nonācis līdz tiem pašiem cilvēkiem, kā mēs".

Hodorkovskis uzsver, ka jau no paša sākuma sapratis – žurnālistu nāves apstākļu izmeklēšana "būs bīstama, bet kontrole pār tās dalībniekiem – stingra".

Tieši tāpēc viņš atteicies veikt izmeklēšanu no Maskavas un Verzilova dalības tajā, pārceļot aktivitātes uz Londonu. Taču izdevniecība "Mediazona" tik un tā sākusi patsāvīgu izmeklēšanu.

Fonda "Atvērtā Krievija" vadītājs Hodorkovskis arī atklāj, ka pret vienu no viņa darbiniekiem, kurš piedalās pētījumā, tikusi gatavota provokācija, lai apvainotu viņu par atentāta plānošanu pret Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu. Viņš drošības apsvērumu dēļ pārliecināts Krieviju pamest.

Savukārt CĀR dīvainos apstākļos gājis bojā viens no lieciniekiem žurnālistu nāves lietā, papildina Hodorkovskis, liecinieka vārdu neatklājot.

Verzilovam savā izmeklēšanā izdevies noskaidrot, ka trīs nogalinātajiem žurnālistiem CĀR bija sarunāts tikties ar "fikseri" Martinu, kura telefons, izrādās, atradies ārpus CĀR, ziņo "Mediazona".

Raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests raksta par interesantu niansi. Izmantojot servisu, kas ļauj noteikt, ar kādu vārdu telefona numurs saglabāts citos telefona aparātos, atklāts, ka kāds abonents savā tālrunī saglabājis gan Martina, gan žurnālistus vedušā šofera, kurš ir vienīgais uzbrukumā izdzīvojušas, numurus.

Turklāt šie telefona numuri saglabāti nevis ar vārdiem, bet cipariem – 2940 un 2941. Šādu ciparu pašos telefona numuros neesot.

Martins sevi uzdevis kā ANO misijas CĀR darbinieku, bet viņa kontaktus nogalinātājiem žurnālistiem nodevis par "Putina pavāru" dēvētā uzņēmēja Jevgēnija Prigožina finansētā medija "Federālā ziņu aģentūra" korespondents, ziņo "Radio Svoboda". Pēc žurnālistu nāves ar Martinu sazināties nav izdevies.

Uzbrukuma laikā žurnālisti braukuši uz tikšanos ar šo personu, jau iepriekš ziņots medijos, Verzilova uzdevumā strādājošie avoti secinājuši, ka žurnālisti apzināti ievilināti lamatās.

Vēstīts, ka jūlija beigās Centrālāfrikas Republikā tika nogalināti trīs krievu žurnālisti, kuri tur bija ieradušies uzņemt dokumentālo filmu par tā sauktās privātās militārās kompānijas "Vagner" darbību.

Žurnālistu nāves apstākļi CĀR nav pilnībā skaidri. Viena no versijām ir, ka žurnālisti nogalināti laupīšanas nolūkos, bet viņu automašīna apšaudīta no slēpņa. Nogalinātie žurnālisti atrasti bez naudas un aparatūras, paziņoja CĀR varasiestādes.

Saskaņā ar citu versiju automašīna mērķtiecīgi apturēta, žurnālisti izvesti ārā, nopratināti un nošauti. Nav skaidrs, kā ir izdzīvojis vietējais šoferis, kurš veda žurnālistus.

Taču kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska medijs "MBX Media", kura uzdevumā dzīvību zaudējušais žurnālists Orhans Džemals, operators Kirils Radčenko un režisors Aleksandrs Rastorgujevs devās uz CĀR, noraidīja versijas par laupīšanu iespējamību.

Saskaņā ar žurnālistu izpētīto, slepkavas zinājuši, ka žurnālisti ir mainījuši sākotnējo maršrutu, un vairākas stundas slēpnī gaidījuši viņu ierašanos. Turklāt uzbrucēji no auto neesot savākuši dažas lietas, kas tiek uzskatītās par vērtīgām nabadzīgajā CĀR, piemēram, trīs kannas ar benzīnu.

Savukārt īsi pirms uzbrukuma gar žurnālistu auto nobraukusi automašīna ar trīs bruņotiem baltādainiem cilvēkiem un diviem centrālafrikāņiem. Šo cilvēku saistība ar slepkavību nav zināma, taču stundu pēc uzbrukuma tas pats auto devies pretējā virzienā.

"MBX Media" avoti apgalvo, ka ar slepkavību varētu būt saistīti ar CĀR valdību saistītie krievu algotņi. Šai versijai žurnālistiem gan vēl nav izdevies gūt neapstrīdamus pierādījumus.

CĀR valdība, domājams, apzināti izplata versiju, ka žurnālistu grupai uzbrukuši laupītāji, pieļauj "MBX Media". Šādu notikušā skaidrojumu, atsaucoties uz CĀR prezidenta drošības dienesta koordinatoru Valēriju Zaharovu, publicēja arī ar Prigožinu saistītā ziņu vietne "Federālā ziņu aģentūra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!