Foto: LETA

"Iespēju logs", kas patlaban Ukrainai ir pavēries integrācijai Eiropas Savienībā (ES), var aizvērties, piektdien Kijevu brīdināja Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle.

Noslēdzot divu dienu vizīti Kijevā, ministrs arī pauda cerību, ka Ukraina saprot, ka, tuvojoties novembra beigās gaidāmajam ES Austrumu partnerības samitam, laiks iet uz beigām.

"Man radās iespaids, ka Ukrainā visi saprot situācijas nopietnību un atzīst laika deficītu," sacīja Vestervelle. "Mums joprojām ir atvērts iespēju logs, un nav izslēdzams, ka šis iespēju logs atkal var aizvērties."

"Joprojām ir zināms ceļš ejams saistībā ar politiskiem un juridiskiem jautājumiem," sacīja ministrs, kurš vizītes gaitā tikās kā ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, tā ar apcietinātās ekspremjeres Jūlijas Timošenko meitu Jevgēņiju.

Ceturtdien Kijevā pēc sarunām ar Janukoviču Vestervelle apliecināja, ka Vācijas piedāvājums uzņemt ārstēšanā Timošenko paliek spēkā.

Timošenko došanās uz ārzemēm ārstēties varētu būt veids, kā atrisināt domstarpības par cietumā turēto ekspremjeri, kuru dēļ ir apdraudēta Ukrainas un ES asociācijas līguma parakstīšana.

Ukrainas valdība 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES projektu. Kijeva cer līgumu parakstīt ES Austrumu partnerības samitā, kas notiks Viļņā 28. un 29.novembrī.

Parakstīšana vairākkārt tikusi atlikta Kijevas un Briseles domstarpību dēļ, īpaši jau saistībā ar ekspremjeres un opozīcijas līderes Timošenko turēšanu apcietinājumā.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Parlamenta īpašie Ukrainas misijas sūtņi Aleksandrs Kvasņevskis un Pats Kokss oficiāli lūdza Janukoviču atļaut Timošenko doties ārstēties uz ES.

Piektdien pēc sarunām ar ES paplašināšanās komisāru Štefanu Fīli Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ļāva noprast, ka Kijeva saprot Timošenko jautājuma steidzamību un ka atrisinājums varētu būt tuvu.

"Mums ir palicis vissāpīgākais jautājums - tā ir Timošenko lieta," sacīja Janukovičs. "Tomēr Koksa-Kvasņevska misija joprojām strādā, mēs strādājam kopā, mēs skatāmies uz veidiem, un es ceru, ka drīzā nākotnē mēs beidzot izlemsim, kā atrisināt šo jautājumu."

Vestervelle vēl ceturtdien atzina, ka Ukraina iegulda nopietnus pūliņus, lai panāktu Timošenko lietas atrisināšanu.

"Mēs gribam, lai Ukraina iet pa pareizo ceļu uz Eiropu," ceturtdien sacīja Vestervelle. "Joprojām pastāv problēmas, kas ir jāpārvar, un to vidū, protams, ir Timošenko lieta."

"Taču mēs atzīstam, ka [no Ukrainas puses] tiek veikti nopietni pūliņi, lai varētu šīs problēmas pārvarēt," viņš norādīja.

Ekspremjeres meita Jevgēņija Timošenko aizvadītajā vasarā apliecināja, ka apcietinājumā turētajai politiķei nepieciešama steidzama muguras operācija.

ES uzskata, ka Ukrainas tiesas spriedums Timošenko lietā bijis prezidenta Janukoviča politisks lēmums, kurš šādā veidā centies atbrīvoties no bīstamās konkurentes.

2011.gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Pati ekspremjere savu ieslodzīšanu uzskata par viņas bijušā prezidenta vēlēšanu konkurenta Janukoviča politisku vendetu.

Kijevas eirointegrācijas plāni izraisījuši asu kritiku no Kremļa puses, kas piedāvā Ukrainai kļūt par pilnvērtīgu Muitas savienības dalībvalsti.

Gaidāmā asociācijas līguma parakstīšana bija iemesls "muitas karam", kas Krievijas un Ukrainas starpā izraisījās augustā, kad Krievijas muita uz robežas veica pastiprinātas visu Ukrainas preču pārbaudes, uzskata eksperti.

Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā. Šāda notikumu attīstība savukārt raisa nopietnas bažas Maskavā, kas uzskata, ka Kijeva atrodas dziļi tās ietekmes sfērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!