Foto: Reuters/Scanpix

ASV vēstnieks Turcijā Džons Bass atkārtoti noliedzis apgalvojumus, ka viņa valsts būtu iejaukta nesen notikušajā valsts apvērsuma mēģinājumā, sestdien vēsta Turcijas mediji.

"Es gribētu tikai vēlreiz pateikt, kā es jau to esmu teicis agrāk un kā es to esmu teicis no Vašingtonas – Savienoto Valstu valdība neplānoja, nevadīja, neatbalstīja nekādas nelegālās aktivitātes, kas notika 15. jūlija vakarā un turpinājās 16. jūlijā, nedz arī tai bija kādas iepriekšējas zināšanas par šīm aktivitātēm. Punkts," vēstnieka teikto citē angļu valodā iznākošais laikraksts "Hurriyet Daily News".

Diplomāts piebilda, ka viņu "dziļi satrauc un aizskar apsūdzības" viņa valstij.

"Atklāti runājot, ja mums būtu bijusi informācija, mēs par to nekavējoties būtu ziņojuši Turcijas valdībai," sacīja Bass.

ASV grib redzēt "stipru, pārtikušu, demokrātisku, pārliecinātu Turciju", viņš norādīja.

"Visi, kas uzskata, ka Savienotās Valstis kaut kā gūtu labumu no sašķeltas un destabilizētas Turcijas, man šķiet, lielā mērā nepareizi interpretē vēsturi," norādīja diplomāts.

15. un 16. jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

Pučs, kura organizēšanā Ankara apsūdzējusi trimdā ASV mītošo garīdznieku Fetullu Gilenu, satricinājušas Turcijas attiecības ar Savienotajām Valstīm un Eiropas Savienību.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans apsūdzējis Rietumus pučistu atbalstīšanā un brīdinājis Vašingtonu, ka starpvalstu attiecības cietīs, ja ASV neizdos Pensilvānijā dzīvojošo Gilenu.

Drīz pēc puča Turcijas darba ministrs Sileimans Soilu gāja vēl tālāk un apgalvoja, ka "aiz apvērsuma stāv Savienotās Valstis".

Savukārt bijušais Turcijas armijas komandieris Ilkers Bašbugs vēl šonedēļ sacīja, ka aiz puča stāv arī ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!