Foto: Reuters/Scanpix

ASV bruņotie spēki, kas ir izvietoti Austrumeiropas sabiedroto valstu teritorijās, ir gatavi dot prettriecienu Krievijas agresijai, negaidot NATO kolektīvās drošības procedūras iedarbināšanu, kas ir noteikta Ziemeļatlantijas līguma 5 .pantā, paziņoja ASV vēstnieks NATO Daglass Lūts.

"Mēs, ASV pārstāvniecība NATO un Amerikas valdība, skaidri saprotam - lai tiktu piemērots 5. pants, ir jāgaida visu 28 sabiedroto akcepts. 5. pants nozīmē - ja viena no dalībvalstīm ir pakļauta uzbrukumam un tā rezultātā cieš, tad pastāv zināmas saistības - individuālās un kolektīvās -, lai katra dalībvalsts sniegtu atbildi. ASV ir pienākums reaģēt arī uz divpusējo principu pamata, neraugoties uz to, kas notiek Ziemeļatlantijas padomē," norādīja vēstnieks.

Īpaši svarīgi ir tas, ka ASV Bruņoto spēku vienības, ieskaitot sauszemes, gaisa un jūras spēku vienības, jau ir izvietotas NATO Austrumeiropas sabiedroto teritorijā, viņš norādīja.

"Šāds politisks lēmums jau ir pieņemts. Mūsu spēki ir uz austrumu robežām un paliks tur, kā sacīja prezidents Obama, tik ilgi, cik tas būs nepieciešams," atgādināja Lūts.

Ziemeļatlantijas līguma 5. pants lielākā mērā ir savaldīšanas faktors, nevis tieša militāra pielietojuma līdzeklis, norādīja diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!