Foto: LETA

Lai arī NATOKrievijas padomes sanāksme trešdien ir pozitīvi vērtējams solis, tomēr alianses un Maskavas pozīcijas pagaidām būtiski nav mainījušies, pēc sanāksmes atzina Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš.

Viņš pastāstīja, ka trešdien Briselē abas puses secinājušas, ka starp tām ir nepieciešams dialogs, tomēr NATO un Krievijas pozīcijas būtiski nav mainījušās. "Nevienā no trim jautājumiem, kas tika apspriesti [Ukraina, Afganistāna un lielāks caurspīdīgums] man neradās pārliecība, ka mūsu pozīcijas ir mainījušās. NATO vēstnieki demonstrēja vienotību un tas ir ļoti būtiski," skaidroja Bērziņš.

Vienlaikus Latvijas vēstnieks NATO uzsvēra, ka šāda tikšanās pati par sevi jau ir panākums. Bērziņš vērsa uzmanību uz to, ka gandrīz divus gadus NATO un Krievijas tikšanās šādā formātā nav notikušas. "Abām pusēm bija iespēja paust savu pozīciju un paskaidrot, kādēļ tā ir šāda," sacīja Bērziņš. Latvijas vēstnieks arī akcentēja, ka tikšanās bija arī svarīga no risku mazināšanas aspekta un abu pušu darbību caurskatāmības.

"Krievija tika informēta [par NATO darbībām]. Pat ja tu nepiekrīti savam oponentam, viņš ir jāuzklausa," skaidroja vēstnieks NATO.

Bērziņš norādīja, ka pagaidām nav zināms, vai padomes sanāksmes turpmāk varētu atsākties regulāri. "Jautājums, vai krievija gribēs tādu tikšanos. Neskriesim notikumiem pa priekšu. Nedomāju, ka šis ir tas formāts, kas vērētu noteikt straujas attiecību izmaiņas. Tas ir svarīgs instruments, bet nav tas instruments, institūcija, kas noteiks lielo politikas maiņu. Lēmumus noteiks Kremlis," sacīja Bērziņš.

Trešdien Briselē norisinājās NATO Krievijas padomes sanāksme. Pēdējā tikšanās reizē 2014. gada jūnijā abas puses viena otru apsūdzēja Ukrainas krīzes izraisīšanā. Sanāksmē tika apspriesta karadarbība Ukrainā, notiekošais Afganistānā un lielāka caurspīdīguma nepieciešamība militārajās aktivitātēs.

Jau vēstīts, ka aizvadīto nedēļu laikā Baltijas jūrā notika vairāki incidenti, kuros bija iesaistītas Krievijas lidmašīnas un NATO militārā tehnika. Aprīļa sākumā kuģim "USS Donald Cook" Baltijas jūrā zemā augstumā pārlidoja Krievijas bumbvedēji "Su-24". ASV armijas publiskotā video redzams, ka viens Krievijas bumbvedējs "Su-24" lido deviņu metru attālumā no ASV kuģa. Armija informēja, ka incidents notika starptautiskajos ūdeņos Baltijas jūrā apmēram 70 jūras jūdžu attālumā no Krievijas Kaļiņingradas apgabala.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!