Foto: LETA

Pašlaik Turcijas un Krievijas attiecības ir ļoti saspīlētas, taču paralēli norisinās konfidenciālā diplomātija, mēģinot rast risinājumus aktuālajai situācijai, intervijā aģentūrai LETA zināja sacīt Latvijas vēstnieks Turcijā Atis Sjanīts.

Runājot par Sīrijā notiekošo, vēstnieks norādīja, ka Damaskas režīma spēki virzās uz priekšu un tas liek daudziem bruņotajiem kaujiniekiem bēgt pāri Turcijas robežai, līdz ar to Turcijai nāksies saskarties ar ekstrēmistiem, par ko tā nav laimīga.

"Pieņemu, ka Sīrijā ieviestais risinājums būs līdzīgs Irākai, kur katrai reliģiskajai un etnoreliģiskajai grupai ir sava ļoti plaša autonomija. Kā tas viss tālāk gan atrisināsies, nu, tas jau ir jautājums," viņš atzina.

Taujāts par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atrašanos pie varas arī nākotnē, Sjanīts norādīja, ka šis jautājums ir krietni pārspīlēts un aktīvāk esot jādomā par to, kādā veidā varam atbrīvoties no teroristiem un nodrošināt nacionālo un reliģisko minoritāšu tiesības.

Tāpat jādomā esot par to, kas karos ar teroristiem arī uz zemes. Irākā tā ir Irākas armija, bet kurdu pešmerga loģiskā kārtā nevēloties iziet no teritorijām, kurās dzīvo kurdi.

"Jāteic, ka "de facto" interese visiem ir tikt galā ar "Islāma valsti", jo tā apdraud visus, tostarp arī pašu Krieviju. Tiek lēsts, ka "Islāma valsts" rindās karo tūkstošiem islāmistu no Krievijas. Šādas spēlītes ar teroristiskajiem grupējumiem var beigties tikai bēdīgi," viņš sacīja.

Runājot par Krieviju un tās lomu konfliktā, tostarp par tās attiecībām ar Turciju, vēstnieks atzina, ka pašlaik abu valstu starpā norisinās konfidenciālā diplomātija, mēģinot rast risinājumus aktuālajai situācijai.

"Tas ir vēl viens arguments, kādēļ Turcijai bez Eiropas Savienības (ES) un NATO būs ļoti grūti rast sabiedrotos," lakoniski izteicās diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!