Šajās dienās aprit 65 gadi kopš viens no boļševiku revolūcijas simboliem - kreiseris "Aurora" - nekustīgi stāv noenkurots Sanktpēterburgas ostā.

Kreiserim "Aurora" tiek piedēvēta nozīmīga loma 1917. gada Oktobra revolūcijā, kuras laikā pie varas nonāca boļševiki. Daļa kuģa komandas esot pievienojusies revolucionāriem un apkalpe atteikusies doties jūrā. Saskaņā ar oficiālo vēsturi 1917. gada 25. oktobrī zalve no kuģa lielgabala signalizējusi uzbrukuma sākumu Ziemas pilij, kas bija izšķiroša Oktobra revolūcijas epizode.

"Aurora" ūdenī tika ielaista 1900. gadā, bet 1903. stājās dienestā Krievijas impērijas kara flotē. Kuģis piedalījās krievu - japāņu karā. No 1906. līdz 1911. gadam kuģis pabija dažādās pasaules ostās, bet Pirmā pasaules kara laikā piedalījās operācijās Baltijas jūrā, līdz 1916. gadā tika nogādāts remontēšanai Sanktpēterburgā.

1917. gadā kuģa komanda iesaistījās revolūcijā un pilsoņu karā, bet divdesmitajos gados "Aurora" kļuva par specializētu apmācību kuģi. Otrā pasaules kara laikā tas aizsargāja par Ļeņingradu pārdēvēto Sanktpēterburgu. Pilsētas aplenkuma laikā pietauvoto kuģi sabombardēja un tas nogrima.

1944. gadā "Auroru" izcēla un sāka remontēt, bet vēl pēc četriem gadiem pēdējo reizi pietauvoja ostā, kur to līdz 1956. gadam izmantoja kā jūrnieku treniņu kuģi. 1956. gadā uz kuģa izveidoja muzeju, liecina informācija "Auroras" oficiālajā interneta vietnē.

Kreiseris "Aurora" no Krievijas kara flotes sastāva izslēgts tikai 2010. gada 1.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!