Vētra "Hārvijs" nodarījusi lielus postījumus Teksasas štatā, kur izraisījusi divu cilvēku nāvi, paziņojušas amatpersonas.

Sagrautas daudzas ēkas, un vairākās mājās ir iesprostoti cilvēki, kas nav ņēmuši vērā varasiestāžu aicinājumu evakuēties uz drošākām vietām.

Rokportas pilsētā vētras dēļ notikušā ugunsgrēkā savā mājā gājis bojā kāds vīrietis.

Hjūstonā kāda sieviete noslīkusi pēc tam, kad bija pametusi savu plūdu ūdeņu apņemto automašīnu.

Vēl Rokportā vētra norāvusi veco ļaužu pansionāta jumtu, un desmit tā iemītniekiem bija nepieciešams sniegt medicīnisko palīdzību.

Teksasas štatā kādi 30 ievainotie saņēmuši mediķu palīdzību, bet 30-40 ir pazuduši, ziņoja vietējie mediji, atsaucoties uz Aranzisas apgabala šerifa Bila Milsa teikto.

Vētrā vissmagāk cietušas divas Aranzisas apgabala pilsētas - Rokporta un Portaranzisa, ziņoja laikraksts "USA Today".

Varasiestādes pauž bažas, kas pēc megavētras sāksies katastrofāli plūdi.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vēja ātrums brāzmās sasniedzis 215 kilometrus stundā (60 metrus sekundē), apliecināja Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC).

Jaunākās prognozes liecina, ka "Hārvijs" atradīsies virs piekrastes rajona arī nākamās četras piecas dienas, un tā ir bīstama prognoze, ņemot vērā papildu nokrišņu apjomu.

Apmēram 300 000 klientu palikuši bez elektroapgādes. ASV krasta apsardze no kuģiem Teksasas līcī evakuējusi 18 cilvēkus.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

No cietuma dienvidos no Hjūstonas evakuēti 4500 ieslodzītie, jo tuvējā upē strauji ceļas ūdens līmenis un pastāv plūdu draudi. Evakuētie ieslodzītie pārvietoti uz cietumiem Teksasas austrumos.

NHC ziņoja, ka "Hārvija" epicentrs piekrasti sasniedza piektdien ap plkst.22 (sestdien ap plkst.6 pēc Latvijas laika) 48 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Korpuskristi.

Tuvojoties Teksasai, "Hārvijs" pieņēmās spēkā, pārtopot ceturtās kategorijas viesuļvētrā, taču vēlāk tās spēks samazinājās līdz tropiskajai vētrai.

Prezidents Donalds Tramps devis tiesības Teksasas gubernatoram Gregam Ebotam izsludināt pavalsti par lielas katastrofas zonu, kas ļauj nepieciešamības gadījumā paātrināti saņemt federālo palīdzību. Ebots izsludinājis ārkārtas stāvokli daļā Teksasas.

Baltais nams paziņojis, ka Tramps nākamās nedēļas sākumā apmeklēs Teksasu.

Dažos Teksasas apvidos nokrišņu līmenis sasniedzis vismaz 50 centimetrus, sacīja Ebots.

"Mūsu galvenās bažas joprojām ir dramatiskie plūdi," atzina gubernators.

NHC brīdinājis, ka lietusgāzes "tik milzīgā apjomā var izraisīt katastrofālus un dzīvībai bīstamus plūdus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!