Foto: AFP/Scanpix
Vētras "Ofēlija" dēļ Īrijā pirmdien gājuši bojā trīs cilvēki, slēgtas visas skolas, tiesas un valdības iestādes.

Meteoroloģisko novērojumu vēsturē "Ofēlija" ir spēcīgākā tik tālu Atlantijas okeāna austrumos reģistrētā vētra.

Krītošam kokam uzgāžoties automašīnai, Īrijas dienvidaustrumos gājusi bojā kāda sieviete, savukārt kāds vīrietis gājis bojā no ievainojumiem, ko guva mēģinot sazāģēt uz ceļa nogāzušos koku.

Arī trešā upura dzīvību laupījis krītošs koks, kas uzgāzies viņa automašīnai.

"Ofēlija" sasniedza Īrijas teritoriju pulksten 12 pēc Latvijas laika, vēja ātrumam brāzmās pieņemoties spēkā līdz 150 kilometriem stundā (41 metram sekundē).

Vētras dēļ Īrijas valdība visā valstī izsludinājusi sarkano trauksmi.

Gatavojoties vētrai, Īrijas Izglītības un prasmju ministrija jau iepriekš lika pirmdien slēgt visas skolas, koledžas un citas izglītības iestādes.

Lēmums tika pieņemts pēc diskusijām ar valdības ārkārtas situāciju darba grupu, kā arī ņemot vērā Īrijas meteoroloģiskā dienesta "Met Eireann" ieteikumu saistībā ar šo "bezprecedenta vētru".

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars paziņoja, ka visiem skaidri jāapzinās, ka šī ir valsts līmeņa ārkārtas situācija, un Īrijas bruņotie spēki ir gatavi sniegt palīdzību vētras seku likvidēšanā.

Premjers uzvēra, ka sabiedrības drošība pašreiz ir galvenais jautājums, un varasiestādes aicinājušas iedzīvotājus uzturēties iekštelpās un bez sevišķas vajadzības nedoties laukā.

Vietējie mediji ziņo, ka futbola stadionam Korkā norauts gandrīz viss jumts, bet Golvejas grāfistē piekrastē izcēlušies plūdi.

Īrijas krasta apsardze aicinājusi iedzīvotājus vētras laikā turēties tālāk no atklātām pludmalēm, klintīm, aizsprostiem un ostām.

Dublinas lidostā pirmdien atcelti aptuveni 200 ienākošie un izejošie reisi, un Īrijas dienvidos bez elektroapgādes palikuši aptuveni 120 000 cilvēku, liecina uzņēmuma "ESB Networks" sniegtā informācija.

"Ofēlija" ir pirmais tropiskais ciklons novērojumu vēsturē, kas sasniedza trešās kategorijas viesuļvētras spēku tik tālu ziemeļos un tik tuvu Eiropai. Tiesa, tagad "Ofēlija" jau zaudējusi daļu no sava spēka un vairs nav uzskatāma par viesuļvētru, bet vētru.

Gatavojoties "Ofēlijai, Lielbritānijā tika izsludināts dzeltenās krāsas brīdinājums par gaidāmu vētru.

Spēcīgs vējš gaidāms atsevišķās Ziemeļīrijas daļās, kā arī Skotijā un Ziemeļanglijā.

Var rasties traucējumi elektropiegādē un mobilo sakaru tīklos, kā arī transporta sistēmā, brīdina britu meteorologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!