Pirms 13 gadiem pasaule piedzīvoja nepieredzēta mēroga teroristu uzbrukumu mierīgajiem iedzīvotājiem, kas uz visiem laikiem mainīja attieksmi pret starptautisko terorismu un izpratni par cīņu pret to.

2001. gada 11. septembrī četras teroristu pašnāvnieku grupas ar nolaupītām pasažieru lidmašīnām ietriecās Pasaules Tirdzniecības centra 110 stāvu augstajās ēkās - "dvīņu torņos" - Ņujorkā, kuras drīz pēc trieciena sabruka. Vēl viena lidmašīna ietriecās Pentagona celtnē Vašingtonā, bet ceturtais lidaparāts, kurš virzījies uz Balto namu, mērķi nesasniedza un avarēja Pensilvānijā.

Uzbrukumos gāja bojā 2973 cilvēki, vēl vairāki joprojām ir bezvēsts pazuduši. Visvairāk cilvēku - 2602 - gāja bojā sagrūstot Ņujorkas augstceltnēm, starp bojāgājušajiem ir 343 ugunsdzēsēji un 60 policisti, kuri ieradās notikuma vietā pēc lidmašīnu ietriekšanās torņos. Gandrīz 9000 cilvēku tika ievainoti.

ASV valdība pasludināja karu pret terorismu un notikušajā vainoja teroristu tīkla "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu, kurš slēpies Afganistānā. ASV Kongress piešķīra prezidentam Džordžam Bušam tiesības lietot militāru spēku pret teroristiem. Jau oktobrī sākās karš pret Afganistānas grupējuma "Taliban" režīmu. Starptautiskos spēkus no Afganistānas izvest paredzēts vien šogad.

Pašu bin Ladenu atrada un ASV specvienības operācijā Pakistānā nogalināja desmit gadus pēc 2001. gada terorakta - 2011. gada 2. maijā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!