Foto: Saeimas administrācija

Sestdien, 23. augustā, Īrijas galvaspilsētā Dublinā ap pusotra tūkstoti cilvēku izveidoja dzīvo ķēdi - Baltijas ceļu, portālu "Delfi" informēja Latvijas vēstniecība Īrijā.

Baltijas ceļa 25. gadadienas pasākumu pēc Latvijas vēstniecības Īrijā iniciatīvas organizēja latviešu, lietuviešu un igauņu kopienu pārstāvji sadarbībā ar Latvijas un Lietuvas vēstniecībām.

Pasākums sākās ar baltiešu simbolisku četru kilometru skrējienu, kas ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karognesējiem noslēdzās Īrijas Centrālās Bankas laukumā. Trijās baltiešu valodās izskanēja Baltijas ceļa himna "Atmostas Baltija".

Pasākumu atklāja Latvijas vēstnieks Īrijā Dr. Gints Apals, kurš atgādināja, ka 1989. gada 23. augustā divi miljoni cilvēku Baltijas valstīs izveidoja ap 600 kilometru garu cilvēku ķēdi, atzīmējot 50. gadadienu Molotova-Rībentropa paktam un tā slepenajiem protokoliem, kas sadalīja Eiropu. Mierpilnais Baltijas ceļš deva būtisku ieguldījumu Padomju Savienības sabrukumā un Centrālās un Austrumeiropas valstu demokratizācijā.

Vēstnieks uzsvēra, ka šodien visas trīs Baltijas valstis ir brīvas Eiropas nācijas un veiksmīgi iekļāvušās Eiropas Savienībā. Baltiešu spēcīgās un integrētās kopienas Īrijā aktīvi piedalās tās sabiedriskajā dzīvē. Vēstnieks arī atgādināja par līdzībām Īrijas un Baltijas valstu vēsturē cīņā par brīvību un neatkarību, uzsverot, ka Baltijas ceļa izveide Dublinā ir apliecinājums, ka Baltijas valstis vēlas būt brīvas nācijas mūžīgi.

Triju Baltijas valstu kopienu pārstāvji savās uzrunās gan atgādināja vēsturi, gan pauda pārliecību par savu kopienu ieguldījumu Īrijā un aicināja ikvienu pasākuma dalībnieku atbalstīt demokrātiskās vērtības pasaulē, tai skaitā iestājoties par mieru un atbalstot Ukrainas suverenitāti un vienotību.

Dublinas pilsētas mērs Kristijs Bērks pauda atbalstu baltiešu kopienas iniciatīvai un aicināja izveidot cilvēku ķēdi, kopā ar vēstnieku un organizatoriem iestājoties ķēdes sākumā. 

Vairāk nekā tūkstotis latviešu, lietuviešu, igauņu, poļu, īru un citu nāciju pārstāvju pirmo reizi Dublinā izveidoja Baltijas ceļu.

Pasākuma laikā daudzi tā apmeklētāji – gan īri, gan Dublinas pilsētas viesi izrādīja dzīvu interesi par veidoto ķēdi un Baltijas valstu vēstures aspektiem, iepazīstoties ar izvietoto izstādi par vēstures faktiem un informatīvajiem materiāliem par Baltijas ceļu, baltiešu kultūru un tradīcijām.

Apmeklētāji varēja gan mieloties ar dažādiem tradicionāliem baltiešu ēdieniem, iegādāties speciāli šim pasākuma radītos suvenīrus un baltiešu kopienu amatnieku darinājumus, kā arī kopā ar bērniem piedalīties baltiešu sporta spēlēs ģimenēm, saņemot atbalstītāju sagādātās balvas. Dalībniekus un skatītājus visas dienas garumā priecēja arī baltiešu kopienu dziedātāju un dejotāju priekšnesumi.

Vēstniecība izsaka pateicību visiem tautiešiem, kuri atsaucās šai iniciatīvai paust atbalstu demokrātiskām vērtībām, radot neaizmirstamus mirkļus ikvienam Baltijas ceļa atceres pasākuma dalībniekam un apmeklētājam, kā arī veicinot ciešāku baltiešu kopienu sadarbību Īrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!