Foto: Kadrs no video

Pentagonam pakļautā ASV aizsardzības projektu aģentūra DARPA ("Defense Advanced Research Projects Agency") izstrādā robotu, kurš gaisā spēs pārtvert militāros dronus. Šāds tehnoloģisks jaunievedums palīdzētu attīstīt dronu bāzeskuģus, kuriem nebūtu nepieciešams skrejceļš, vēsta "Popular Science".

Bāzeskuģi ierasti ir milzīgi, jo fiksēto spārnu lidaparātiem nepieciešams ieskriešanās un nolaišanās ceļš, kuru jau tā saīsina katapultas un pārtvērējmehānismi. Tikmēr helikopteri nav tik ātri un efektīvi kā lidmašīnas. Šāda "sānu roka", no kuras tiek palaisti fiksētu spārnu lidaparāti un kura tos spēj pārtvert, ievērojami samazinātu kuģu izmērus. Tas savukārt padarītu tos par fiziski mazākiem un vieglāk aizsargājamiem mērķiem.

Lai gan Pentagona aģentūra apgalvo, ka tās izstrādātā "sānu roka" spēj pārtvert pilna izmēra dronus, tā nav tik spēcīga, lai notvertu "Predator" vai citus dronus, kuri izmēros neatpaliek no lidmašīnām.

Līdz šim pastāv palaišanas un ķeršanas mehānismi pavisam mazajiem droniem kā "ScanEagle". Tas dronu noķer garā tīklā. "Sānu rokas" sistēma izmanto āķi un tīklu, kas dron apstāšanos nobremzē, samazinot tā nolietošanās ātrumu.

Tā dēvētā "SideArm Landing System" jeb "sānu rokas nolaišanās sistēma" DARPA publicētajā video redzama uztverot "Lockheed Martin" ražoto "Fury" dronu:


Turklāt jaunā sistēma varētu būt lietderīga ne tikai uz kuģiem. Tā ir gana neliela, lai to uzstādītu arī kravas automašīnās, ļaujot tos izmantot arī citām armijas daļām neatkarīgi no tā, kādos apstākļos notiek kaujas. Tomēr vismaz sākuma posmā "SideArm" tiek izstrādāta tieši Jūras spēkiem, kuri vēlas vidēja izmēra dronus pārvadāt ar vidēja izmēra kuģiem, kuriem nav skrejceļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!