Krievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Pilsoniskā palīdzība" radījusi videoklipu, kurā brīdina par ikdienas rasisma un ksenofobijas radītajiem draudiem, ilustrējot tos ar nacistiskās Vācijas armijas formastērpos ģērbtu zombiju tēliem.

Īsajā video rullītī ģimene atpūšas ezera krastā, kad pludmalē ierodas trīs ieceļotāji no Vidusāzijas. Tēva noskaņojums strauji mainās un viņš sāk izteikt nievājošas, stereotipiskas piezīmes.

"Pilsētu viņi ir pārvērtuši Vidusāzijas ciemā. Ielu slaucītāju nācija. Viņiem būtu jābrauc atpakaļ uz savu ciemu," komentē vīrietis.

"Ir jau labi. Lai viņi strādā, kamēr vien viņi dzīvo aiz sētas," atbild sieva.

Tikmēr vecāku runāšanas laikā redzams, kā no smiltīm lēnām ārā lien bruņoti zombiji.

"Pazemojot citu tautību cilvēkus, jūs atjaunojat fašismu," vēsta uzraksts sociālās reklāmas noslēgumā.

Saskaņā ar ANO datiem Krievijā ir pasaulē otrs lielākais imigrantu skaits aiz ASV. Publiskā viedokļa aptaujas liecina, ka Krievijā pieaug negatīva attieksme pret iebraucējiem, skaidro radio "Brīvā Eiropa".

2013. gada Levadas centra aptaujā noskaidrots, ka 47 % krievu ir negatīvi noskaņoti pret imigrantiem, 71 % uzskata, ka iebraucēji vairo noziedzību, bet 77 % viņus vaino darbavietu atņemšanā vietējiem iedzīvotājiem.

Video radīts laikā, kad Krievijas valsts kontrolētie mediji Ukrainas prorietumnieciskos līderus regulāri sauc par "fašistiem". Klipa veidotāji norāda, ka patiesībā fašisms sākas pašu mājās kā ikdienas rasisms.

"Pilsoniskā palīdzība" ar mērķi palīdzēt imigrantiem Krievijā dibināta 1990. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!