ASV armijai lāzerieroči vairs nav zinātniskā fantastika, bet gan realitāte. Pēdējos izmēģinājumos ar kompānijas "Boeing" izstrādāto lāzerieroci ir notriekti vairāk nekā 150 bezpilota lidaparāti, raķetes un citi izmēģinājuma mērķi, raksta vietne "Livescience.com".

10 kilovatu jaudas lāzerieroci, ko sauc par Augstas enerģijas lāzera mobilo demonstrētāju (HEL MD), ASV armijas vajadzībām izstrādājusi kompānija "Boeing". Tas ar enerģijas staru iznīcina vidējā augstumā lidojošus mērķus.

Lai notriektu, piemēram, nelielu mīnmetēja lādiņu, sistēma izmanto staru, kura diametrs ir mazāks par 2,5 centimetriem. Iznīcinošais stars var sasniegt kilometriem tālus mērķus.

Lāzera stars tiek notēmēts uz konkrētu šāviņa punktu, īsā laikā sakarsējot to un izraisot eksploziju, skaidro "Boeing" inženiere Stefānija Blounta.

Lāzerieroci var uzmontēt uz bruņotām automašīnām. Izvietojot vairākas šīs iekārtas kopā ar sauszemes spēku vienībām, tās varētu aizsargāt karavīrus no ienaidnieka raķetēm un mīnmetēju šāviņiem. Stratēģiski pareizi izvietoti HEL MD pret artilērijas šāviņiem varētu aizsargāt veselu bataljonu, norāda "Boeing".

Foto: Publicitātes foto

Pirms mērķa notriekšanas sākumā tas ir jāatrod. Šis process nav pilnībā automātisks. Operatori sēž HEL MD iekšpusē un vada lāzeri ar videospēļu tipa kontroles ierīcēm, skaidrots "Boeing" video. Kad mērķis ir atrasts, tā iznīcināšana ir sekunžu jautājums.

Vienīgās izmaksas šī ieroča izmantošanā ir elektroniskā ekipējuma darbināšana un dīzeļdegviela automašīnai.

"Šī ir ne tikai augstu tehnoloģiju sistēma, bet tā ir arī ļoti rentabla," norāda Blounta, papildinot, ka ir grūti atrast risinājumus, ka reizē būtu augsti attīstīti un ar zemām izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!