Turpinoties nekārtībām ASV Misūri štata Sentluisas piepilsētā, kas izcēlās pēc tam, kad baltais policists nošāva melnādainu pusaudzi, uz pilsētu palīgā policijai ir nosūtīti Nacionālās gvardes karavīri.

Rīkojumu sabiedriskās kārtības nodrošināšanā iesaistīt Nacionālo gvardi pirmdien deva Misūri gubernators Džejs Niksons.

ASV Nacionālā gvarde ir brīvprātīga rezerves militārā organizācija, kas ir pārstāvēta katrā štatā un teritorijā. Štatu gubernatoriem ir tiesības izmantot to masu nemieru vai katastrofu gadījumā. Nacionālas ārkārtas situācijas gadījumā ar ASV prezidenta rīkojumu Nacionālās gvardes karavīri var tikt iesaukti aktīvajā dienestā uz laiku līdz diviem gadiem.

Tikmēr aizvadītajā naktī policija Fergusonas piepilsētā aizturējusi 31 vardarbīgo protestu dalībnieku, vēsta raidsabiedrība BBC. Policisti bija spiesti pielietot asaru gāzi un trokšņa granātas, kad policisti tikuši apšaudīti un apmētāti ar degmaisījuma pudelēm.

Šautas brūces guvuši divi demonstranti, bet policija uzsver, ka tā šaujamieročus pret protestētājiem nav pielietojusi.

Starp aizturētajiem ir cilvēki arī no citiem ASV štatiem, tai skaitā no Ņujorkas un Kalifornijas, norāda policija. Novērotāji pieļauj, ka tas liecina par to, ka protesti kļūst arvien organizētāki.

Trešdien Fergusonā, lai tiktos ar nošautā pusaudža lietas izmeklētājiem, ieradīsies ASV ģenerālprokurors. Saglabāt mieru pirmdien aicinājis ASV prezidents Baraks Obama.

Spriedzi Sentluisas piepilsētā izraisīja melnādainā pusaudža Maikla Brauna nošaušana 9. augustā pārsvarā melnādaino apdzīvotajā Fergusonas piepilsētā.

Baltais policists Darens Vilsons jaunieti apturējis par to, ka viņš gājis pa ielu, traucējot satiksmi. Policija norāda, ka Brauns uzbrucis policistam un mēģinājis atņemt viņa ieroci.

Tiesu medicīnas ekspertīzē secināts, ka jaunietis nošauts, bet netika atklāts, ar cik šāvieniem. Savukārt privātā ekspertīzē noteikts, ka viņš sašauts vismaz sešas reizes, divas no tām galvā, vēsta laikraksts "The New York Times".

Amatpersonas atklāja, ka šaušanā vainotais likumsargs ir policists jau sešus gadus un par viņu nav bijušas nekādas sūdzības.

Misūri gubernators izteicis kritiku policijai par to, ka tā publiskojusi novērošanas kameras ierakstu, kurā redzams, kā Brauns neilgi pirms incidenta veikalā nozog cigārus un draud pārdevējam. Policists, kurš sašāva Fergusonu, par to nav zinājis.

Vardarbīgi nemieri Fergusonā izcēlās jau 10. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!