Pirms diviem gadiem, 2014. gada 26. maijā, ar vietējo drošības dienesta darbinieku palīdzību Krievijas atbalstītie kaujinieki bez cīņas pārņēma savā kontrolē Ukrainas pilsētas Doņeckas lidostu, bet jau pēc dažām stundām tika no tās padzīti.

Šo dienu pieņemts uzskatīt par sākumu asiņainajai kaujai par Doņeckas lidostu, kas postošajā karā kļuva par Ukrainas pretestības un brīvības cīņas simbolu.

Jau neilgi pēc Krievijas realizētās Krimas pussalas okupācijas 2014. gada pavasarī prokremliskie separātisti sāka pārņemt valsts un drošības iestāžu ēkas Donbasā.

Taču ievērojama konflikta eskalācija un asinsizliešana sākās maijā. Jau dažas stundas pēc tam, kad kaujinieki 26. maijā ieradās un ieņēma pozīcijas lidostā, Ukrainas spēki deva sīvu prettriecienu, iesaistot uzbrukumā arī kara aviāciju.

Kaujinieki bija spiesti lidostu steigā pamest un cieta smagus zaudējumus.

Ukrainas karavīri nostiprinājās lidostā un turpināja to aizsargāt no nemitīgiem uzbrukumiem un artilērijas apšaudēm 242 dienas, līdz bija spiesti pozīcijas lidostas terminālī pamest, kad no ēkas bija palikuši pāri tikai gruveši.

Par savu izturību dzīvojot un cīnoties drupās un necilvēcīgos apstākļos, lidostas aizstāvji tika iekaukti par "kiborgiem".

Ukrainas spēki joprojām atrodas pozīcijās lidostas otrā pusē, tostarp Piski ciemā skrejceļa galā, no kurienes ar artilērijas uguni tika segti termināļa aizstāvji. Ukrainas spēku pirmo aizsardzības līniju pozīcijas lidostas apkārtnē par spīti spēkā esošajam pamieram tiekot apšaudītas katru nakti.

Kā šogad martā izskatījās Ukrainas kontrolē esošajā teritorijā netālu no Doņeckas lidostas, var redzēt "Delfi" reportāžā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!