Foto: Kadrs no video

Austrālijas sabiedrību šokējis dzīvnieku aizsardzības organizācijas "Animals Australia" publiskotais video, kurā nofilmēti aitu apstākļi transporta kuģī no Rietumaustrālijas štata galvaspilsētas Pērtas piepilsētas Frīmentlas uz Kataras galvaspilsētu Dohu. Uzņemtajos kadros redzams, ka kuģī dzīvnieki atrodas ārkārtīgi sliktos apstākļus, kuros tie iet bojā mokošā nāvē lielā skaitā.

Austrālijā populārā televīzijas pārraidē "60 Minutes" pārraidītajā sižetā redzams, ka peļņas palielināšanas dēļ aitas tik ļoti tiek saspiestas aplokos, ka daudzām nav pieejas ūdenim un pārtikai, turklāt visu ceļu tās pavada stresā.

Kompānijai "Emanuel Exports" piederošajā kuģī "Awasi Express", kas savulaik izmantots automašīnu pārvadāšanai, bet vēlāk pārbūvēts, valda ārkārtīgs karstums, un daļa aitu noslāpst un burtiski izcepas. Tāpat dzīvnieku mēsli netiek nekur novadīti, un novārdzinātie dzīvnieki bieži iegrimst un mirst tajos.

Savukārt mirušās aitas apkalpe pēcāk vienkārši pārmet pār bortu Indijas okeānā. Raidījumā lēsts, ka viena ceļojuma laikā mirst pat 2400 aitas.

Šonedēļ Austrālijas valdība paziņojusi, ka izmeklēs skaudros dzīvnieku apstākļus. Lauksaimniecības ministrs Deivids Litlprauds norādīja, ka raidījumā redzētais viņu šokējis un licis justies slikti, un solīja, ka vainīgie par šādu izturēšanos pret dzīvniekiem tiks sodīti.

Video esot uzņemts jau pērnā gada augustā, norāda dzīvnieku aizsardzības organizācija. Tomēr problēma varētu daudz plašāka par situācijas uzlabošanu vienas kompānijas vienā kuģī. No Rietumaustrālijas štata vien ikgadēji uz galvenokārt Tuvajiem Austrumiem tiek eksportēts aptuveni pusotrs miljons aitu. Turklāt ar aitu audzēšanu musulmaņu zemēm, kurās neēd cūkgaļu un kuru apstākļi neļauj izaudzēt pietiekamu daudzumu aitu, nodarbojas arī pārējā Austrālijā, kā arī Jaunzēlandē.

Par spīti valdības apņēmībai no opozīcijas izskanējusi skepse, ka vienīgā rīcība, kas sekos, būs aizliegums uz šādiem kuģiem izmantot telefonus ar kamerām. Tam par pamatu ir tagadējās valdības agrāk izteiktā kritika iepriekšējai valdībai par liellopu eksporta pārlieku aizturēšanu uz Indonēziju.

Dzīvnieku aizstāvji aicina pilnībā pārtraukt dzīvu mājlopu eksportu uz Tuvajiem austrumiem un veicināt gaļas pārstrādi pašā Austrālijā, kur tas notiktu atbilstoši Rietumu standartiem, turklāt radītu pievienoto vērtību. Tomēr reģionā vairums lopkopju ir atkarīgi tieši no pastāvošā uzņēmējdarbības modeļa un pauduši bažas, ka dzīvnieku kaušana un gaļas pārstrāde uz vietas prasītu pārāk lielus finanšu ieguldījumus, kas vairumu novestu pie bankrota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!