Austrālija iegādāsies 1100 jaunākās paaudzes bruņumašīnas 1,3 miljardu Austrālijas dolāru (aptuveni 820 miljonu eiro) vērtībā, pirmdien paziņojis premjerministrs Malkolms Tērnbuls, raksta "Defence Talk".

Valsts izvēlējusies iepirkt Francijas koncerna "Thales" vietējās filiāles ražotās automašīnas "Hawkei", kā arī vairāk nekā 1000 tā paša uzņēmuma treilerus, kas ražoti Bendigo pilsētā Austrālijas dienvidos.

"Tas ir piemērs tam, kā Austrālijas Bruņotie spēki investē tehnoloģijās, lai pielāgotos mūsdienu kaujas lauka draudiem," premjers sacījis žurnālistiem "Hawkei" tehnoloģiju izstrādes centrā Melburnas ziemeļos.

Salīdzinot ar līdz šim izmantotajiem modeļiem, jaunās bruņumašīnas esot mobilākās un izturīgākas pret sprādzieniem. Tās ir arī vienīgās bruņumašīnas Austrālijas Bruņoto spēku rīcībā, kuras iespējams transportēt ar Austrālijas militārajiem helikopteriem.

Tērnbuls paziņojis, ka šīs bruņumašīnas aizsāks arī nākamās paaudzes militārās komunikācijas pārvaldības sistēmas izveidi Austrālijas Bruņotajos spēkos, kuru īstenos franču gigants "Thales". Viņš arī cer, ka "Hawkei" ražošana sekos "Thales Australia" ražoto bruņumašīnu "Bushmaster" panākumiem, kuras tikušas izmantotas Afganistānā, kā arī eksportētas uz vairākām valstīm.

"Defence Talk" atgādina, ka jau pērn Austrālija papildināja savus Gaisa spēkus, iegādājoties 58 "F-35 Joint Strike Fighter" lidmašīnas par 12,4 miljardiem Austrālijas dolāru, un šogad tā plāno iegādāties divas "C-17 Globemaster" lidmašīnas viena miljarda Austrālijas dolāru vērtībā, lai stiprinātu savas militārās, kā arī seku likvidēšanas operācijas pasaulē.

Kanbera vēl nav izšķīrusies par savu līdz šim lielāko valsts iepirkumu aizsardzības jomā – aptuveni 50 miljardu Austrālijas dolāru vērto Jūras spēku atjaunošanas projektu, kas paredz aizstāt pašreizējās ar dīzeļa un elektromotoriem aprīkotās "Collins" klases zemūdenes pret jaunākām.

Austrālijas Bruņotie spēki ir daļa no koalīcijas, kas piedalās cīņā pret teroristu organizāciju "Islāma valsts" Irākā un Sīrijā, taču Tērnbuls noliedza, ka bruņumašīnu iegāde signalizētu par plašāku iesaistīšanos konfliktā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!