Foto: Kadrs no video

Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku sestdien izcēlās divi ugunsgrēki pamestā augstceltnē, kurā pirms Donalda Trampa ievēlēšanas par ASV prezidentu bija plānots izveidot viesnīcu ar viņa zīmolu.

Pirmais ugunsgrēks šajā 33 stāvu ēkā ilga trīs stundas, pirms ugunsdzēsēji ar ūdens strūklām no savām mašīnām to nodzēsa. Neviens cilvēks netika ievainots, un incidents oficiāli tika pasludināts par izsmeltu.

Pirmā ugunsgrēka laikā notikuma vietā ieradās ārkārtas situāciju ministrs Kamalladins Heidarovs, šādi apliecinot šīs ēkas nozīmīgumu Azerbaidžānai. Ministrija paziņoja, ka ugunsgrēks bija izcēlies 18. stāvā. "Ugunsgrēks notika ilgu laiku ūdens trūkuma dēļ. Ugunsgrēka cēloņi tiek izmeklēti," sacīja ārkārtas situāciju ministra vietnieks Etibars Mammadovs.

Breaking: Video shows that Trump Tower in Baku, Azerbaijan is on fire for the second time today. pic.twitter.com/uSW52YGjeu
— PM Breaking News (@PMBreakingNews) April 28, 2018


Otrs ugunsgrēks šajā ēkā izcēlās vakarā un arī tika nodzēsts. Varas iestādes nav minējušas šo ugunsgrēku cēloņus. Pēc pirmā ugunsgrēka ēkas ārpusē bija redzamas postījumu pazīmes.

Kompānija "Trump Organization" atcēla plānotās viesnīcas licences vienošanos 2016. gada decembrī – vienu mēnesi pēc Trampa uzvaras vēlēšanās. No ēkas tika noņemti burti ar Trampa uzvārdu. Trampa kampaņas finanšu atskaites parādīja, ka Tramps bija saņēmis 2,5 līdz 2,8 miljonus ASV dolāru kā nodevas par šīs ēkas pārvaldīšanu.

Kompānijas partneris šajā projektā bija Anars Mammadovs – toreizējā Azerbaidžānas transporta ministra Zijas Mammadova dēls. ASV diplomāti bija turējuši Ziju Mammadovu aizdomās par naudas atmazgāšanu Irānas armijai, liecina noplūdināti diplomātiskās sarakstes dokumenti, kas kļuva pieejami 2010. gadā.

Plāni ierīkot šajā augstceltnē biznesa centru vēl nav īstenoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!