Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievijas varas iestādes pēdējo dienu laikā masveidā publiskās vietās ar varu aizturējušas simtiem cilvēku, kuri piedalījušies dažādās protesta akcijās pret tā saucamo "liekēžu nodokli", vēsta "Belsat TV".

Šonedēļ vairākās Baltkrievijas pilsētās norisinājušās protesta akcijas pret tā saucamo "liekēžu nodokli". Drīz pēc šīm akcijām Baltkrievijas varas iestādes aizturējušas vairākus dalībniekus, arī nepilngadīgos, ar varu aizvedot viņus uz milicijas iecirkņiem. Kā redzams izplatītajos video, pārsvarā aizturēšanas veikuši drošības dienestu darbinieki civilā apģērbā.
Praktiski visiem aizturētajiem Baltkrievijas tiesa piespriedusi 3-15 diennakšu arestu.

Sestdien Baltkrievijas varas iestādes aizturējušas arī vairākus "Belsat TV" žurnālistus, kuri dažādās pilsētās atspoguļojuši notikušos protestus un tam sekojošos arestus.

Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko dekrēts Nr. 3 paredz naudas sankcijas tiem cilvēkiem, kuri gadā strādā mazāk par 183 dienām. Šīm personām jāsamaksā valdībai kompensācija par zaudētajiem nodokļiem, kas parasti ir aptuveni 237 eiro, tāpēc ieviesto maksu nodēvējuši par "liekēžu nodokli".

Pēc divus gadus ilgas ekonomiskās lejupslīdes daudziem cilvēkiem Baltkrievijā ir grūti nopelnīt izdzīvošanai nepieciešamo naudu, un "liekēžu" nodoklis izpelnījies asu kritiku. Pagājušajā nedēļā aizturēti vairāki opozicionāri, bet tagad Lukašenko vara vērsusies pret parastajiem mītiņu dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!