Foto: Kadrs no video

Ar avioindustrijas milža "Boeing" palīdzību radīts materiāls, kas pēc zinātnieku teiktā ir "vieglākais pasaulē". Inovatīvais metāla mikrorežģa metāls sastāvot "no 99,99% gaisa", apgalvots uzņēmuma veidotais materiāla reklāmas video.

Jaunais mikrorežģis ir trīsdimensionāls atvērtu poru polimērs, kas izgatavots no nelielām metāla caurulēm, veidojot krustveida diagonālu struktūru ar maziem tukšiem caurumiem. Tas izstrādāts Ērvainā esošajās Kalifornijas Universitātes "HRL Laboratories" un Kalifornijas Tehnoloģiju institūtā ar "Boeing" finansiālo atbalstu.

Zinātnieki uzskata, ka jauno materiālu varēs izmantot kosmiskajā, kā arī parastajā aviācijā. Mikrorežģis varētu aizvietot daudzas esošās lidmašīnu detaļas un, pateicoties savam svaram, ļautu lidmašīnām efektīvāk izmantot degvielu.

"HRL Laboratories" zinātniece Sofija Janga jaunā materiāla citas vērtīgās īpašības demonstrē ar olas nomešanas piemēru – ja olu ietītu mikrorežģī un nomestu no 25. stāva, tā nesaplīstu, jo materiāls uzņemtu visu triecienu.

Mikrorežģa prototipu pirmoreiz izgatavoja 2011. gadā, un zinātnieki apgalvoja, ka tas ir 100 reižu vieglāks par putuplastu. "Grūtākais ir izveidot savstarpēji savienotu tukšu caurulīšu režģi, kas ir 1000 reižu plānāks par cilvēka matu," sacīja galvenais zinātnieks Tobiass Šēdlers.

Citi līdz šim radītie ultravieglie materiāli ir aerogēli un metāla putas, taču tiem ir nejauša struktūra – tie nav tik izturīgi un nespēj absorbēt tik daudz enerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!