Foto: AFP/Scanpix

Spānijas ziemeļos Pamplonā sācies tradicionālais "San Fermin" vēršu skrējienu festivāls, kura pirmajā dienā ievainojumus guvuši trīs cilvēki, bet otrajā vēl 10, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Pirmajā skrējienā smagus ievainojumus guvis 46 gadus vecs spānis, kuram veikta galvas un kājas operācija. Vieglākas traumas guvuši divi tūristi – 35 un 29 gadus veci amerikāņi.

Buļļi 850 metrus garo distanci paveica aptuveni trīs minūtēs, kas uzskatāms par vidēju skrējiena tempu, norāda "Sky News". Piektdienas skrējienā piedalījās "Cebada Gago" rančo audzēti buļļi. Šī rančo buļļi kopš 1985. gada ir savainojuši 53 "San Fermin" festivāla skrējējus.

Savukārt otrajā skrējienā sestdien cieta pieci ASV pilsoņi, trīs spāņi un divi francūži. Viens no sabadītajiem skrējieniem ir cietis smagi.

Kopumā kopš 1911. gada skrējienos bojā ir gājuši 15 cilvēki. Pēdējais letālais skrējiens notika 2009. gadā.

Skrieties ar vēršiem var ikviens cilvēks, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu. Dalībnieki bīstamajā skrējienā drīkst ņemt līdzi vienīgi sarullētu avīzi, ar ko aizgaiņāt satracinātos mājlopus. Tiem, kuri skrējienā paklūp, iesaka nemēģināt piecelties un nogaidīt, kamēr vērši paskrien garām.

Tradīcijas pirmsākumi meklējami 16. gadsimtā, kad vērši tika dzīti pa Pamplonas ielām uz arēnu, kur svētku ietvaros notika vēršu cīņas. Laika gaitā vēršiem pa priekšu sāka skriet pārgalvīgi pilsētas iedzīvotāji. Vietējās varas iestādes gadiem ilgi mēģināja šo praksi izskaust, bet ar laiku bija spiestas atzīt, ka šie pūliņi ir bezjēdzīgi, un 1876.gadā oficiāli atzina skriešanos ar vēršiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!