Pēc tam, kad pērn "Daesh" ieņēma vēsturisko Palmīras pilsētu Sīrijas vidienē, teroristu grupējums vienlaicīgi ar šariata likumu ieviešanu un "neticīgo" vajāšanu un nogalināšanu uzsāka arī vēsturisko liecību iznīcināšanu.

Iepriekš starptautiskā sabiedrība uztraucās par dažādu kultūras pieminekļu iznīcināšanu, taču tagad internetā parādījies video, kurā "Daesh" biedri brauc pāri ļoti senām sīriešu augstdzimušo mūmijām. Tādējādi džihādisti cīnoties pret elkdievībām, norāda paši teroristi.

Palmīra gadu tūkstošiem bijusi dzīvīga oāze tuksneša vidū, piesaistot dažādu kultūru cilvēkus. "Daesh", iznīcinot kristiešu, musulmaņu un sūfistu kultūru atstātās liecības, cer arī izdzēst jebkādas atmiņas par tiem.

Lai gan Sīrijas režīma spēkiem ar Irānas un Krievijas atbalstu šajā pavasarī izdevās Palmīru atgūt, daudzas vēstures liecības ir neatgriezeniski zudušas. Nupat internetā publicētajā video redzams, kā džihādistu kaujinieki kādā no pilsētas daudzajiem muzejiem iznīcina smilšakmenī kaltas bistes, kā arī no sarkofāgiem izņem piecas mūmijas, kuras uz ceļa saplacina, braucot tām pāri ar buldozeru.

Sīrijas muzeju pārvaldes pārstāvji atklāj, ka aptuveni 95 % no Palmīras muzejos glabātajiem vēstures dārgumiem tika paglābti vēl pirms "Daesh" ieņēma pilsētu. Savukārt piecu mūmiju, kuras apglabātas pirmajā un otrajā gadsimtā pirms mūsu ēras, liktenis gan līdz šim neesot bijis zināms.

Pērn "Daesh" iznīcināja arī vienu no ikoniskākajiem Palmīras kultūras pieminekļiem - UNESCO sargāto Triumfa arku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!