Divi Spānijas pilsoņi devušies uz Ukrainu un pievienojušies tur karojošajam promaskavisko kaujinieku bataljonam "Vostok".

27 gadus vecais Rafaels Munjozs Peress un 22 gadus vecais Angels no Madrides Ukrainā ieradušies jūlijā ar 500 eiro kabatā un bez biļetes atpakaļceļam, atsaucoties uz laikrakstu "La Nueva España", vēsta interneta vietne "The Local".

Pēc piecām Kijevā pavadītām dienām viņi devušies uz Krimu, kur iestājušies prokrievisko kaujinieku bataljonā "Vostok".

Peress Spānijā bijis aktīvs kreisi noskaņotas jaunatnes organizācijas biedrs, bet Angels ir Spānijas komunistu partijas jaunatnes kustības dalībnieks, ziņo Spānijas laikraksts "El Pais".

Lai gan bataljonā esot daudzu ārvalstnieku, spāņi tur ir tikai minētie divi. Nav zināms, vai jaunie vīrieši ir piedalījušies kaujās, bet viņi ir snieguši vairākas intervijas un publicējuši internetā video, skaidrojot savu motivāciju.

"Šie cilvēki nav teroristi, nav noziedznieki, viņi tikai aizstāv savas mājas un ģimenes," kādā "YouTube" videoklipā par prokrieviskajiem kaujiniekiem lauzītā angļu valodā skaidrojis Peress.

"Mēs esam te, lai aizstāvētu civiliedzīvotājus," norādījis Angels.

Vīrieši uzskata, ka viņi dara to pašu, ko Spānijas pilsoņu karā darīja ārzemju brīvprātīgie. Viņi arī noliedz, ka promaskaviskie separātisti varētu būt vainīgi pie Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanas.

Tiek uzskatīts, ka bataljons "Vostok" sastāv pārsvarā no neapmācītiem vietējiem iedzīvotājiem un brīvprātīgajiem no Krievijas. Kāds ukraiņu žurnālists, kurš bija paviesojies "Vostok" apmācību nometnē, stāstīja, ka vienībā ir osetīni un kaukāzieši, kas piedalījušies 2008. gada Gruzijas karā. 

Foto: "Vostok" treniņnometne

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!