Plaša mēroga militārās mācības ar jaunākās paaudzes militāro helikopteru piedalīšanos piektdien notikušas Krievijas dienvidu Krasnodaras apgabalā, vēsta aģentūra "Reuters".

Mācību laikā spējas veikt kaujas pacelšanos un nosēšanos, raķešu palaišanu pa zemes un gaisa mērķiem demonstrēja militārie kaujas un transporta helikopteri "Krokodils" (Mil Mi-24), "Aligators" (Ka-52), "Terminators" (Mi-8AMTSh) un "Nakts mednieks" (Mi-28NE).

Jāatgādina, ka Krievijas modernākie helikopteri ir izvietoti arī dažu desmitu kilometru attālumā no Latvijas robežas – Pleskavas apgabala Ostrovā. Tāpēc būtiski svarīgi ir rūpēties par Latvijas pretgaisa aizsardzības spējām.

Helikopteru mācības Krasnodarā notiek laikā, kad, atsaucoties uz avotu ziņām, Krievijas valdība spriež par piecu procentu finansējuma samazināšanu aizsardzības iepirkumiem, norāda "Reuters". Tā ir norāde, ka pat Vladimira Putina militārās varenības atjaunošanas plāns nav imūns pret ekonomikas problēmām, kas jau otro gadu turpinās zemo naftas cenu un Rietumu sankciju dēļ.

Piecu procentu finansējuma samazinājums ļautu valdībai ietaupīt aptuveni 100 miljardus rubļu (1,17 miljardi eiro), liecina kādas "Reuters" aptaujātas Krievijas amatpersonas aplēses. Ja ideja tiks apstiprināta, tas būs lielākais aizsardzības budžeta samazinājums kopš Putina nākšanas pie varas 2000. gadā. 2011. gadā, būdams premjers, Putins paziņoja par plāniem modernizēt Krievijas armiju, līdz 2020. gadam ieguldot tajā 23 triljonus rubļu, skaidro "Reuters".

Finansējuma samazinājums būtu neliela uzvara Finanšu ministrijai, kura uzstāj, ka Krievija vairs nevar atļauties miljardiem dolāru vērtu bruņoto spēku atjaunošanu, ziņo "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!