Kamēr Krievija turpina noliegt saistību ar iespējamiem krievu algotņiem Sīrijā un uzsver, ka tur ievainotajiem pilsoņiem nav nekāda sakara ar valsts bruņotajiem spēkiem, ziņu aģentūra "Reuters" pēdējā laikā trīs reizes fiksējusi, ka no Damaskas ielidojuši vīrieši tiek aizvesti pa tiešo uz armijas bāzi Molkinā.

Krasnodaras novada Molkinā ir bāzēta Krievijas Speciālo spēku 10. brigāde, uzsver aģentūra. Algotniecība Krievijā oficiāli ir aizliegta.

No Sīrijas atlidojušo cilvēku došanās uz šo bāzi ir liecība par Krievijas slēpto iesaisti Sīrijas konfliktā ārpus Maskavas oficiāli deklarētās gaisa atbalsta kampaņas, vietējo spēku apmācības un nelielas īpašo uzdevumu spēku klātbūtnes reģionā, uzskata "Reuters".

"Reuters" apraksta vienu no gadījumiem, kad ar Sīrijas lidsabiedrības "Cham Wings" reisiem no Damaskas Rostovas pie Donas civilajā lidlaukā 17. aprīlī ieradusies vīriešu grupa.

Civilajā ģērbtie kungi lidostas termināli atstājuši pa citu izeju, nevis kopā ar pārējiem pasažieriem. Trīs autobusi vīriešus tad nogādājuši uz lidostas zonu, ko izmanto pārsvarā personāla vajadzībām, kur pievestas liela izmēra somas.

Pēc tam autobusi kolonnā devušies uz 350 kilometrus attālo Molkinu. Uz ceļa pie militārās bāzes pirms iekļūšanas iekšā katrs autobuss aptuveni minūti pavadījis pie caurlaides punkta. Vēl pēc aptuveni 15 -20 minūtēm visi autobusi jau tukši bāzi pametuši.

Tādu pašu notikušā secību "Reuters" reportieri fiksējuši arī 25. martā un 6. aprīlī.

Vairāki algotņu radinieki un paziņas iepriekš ir stāstījuši "Reuters", ka Molkinā atrodas algotņu apmācību nometne jau kopš kara sākuma Ukrainas austrumos.

Šajā militārajā bāzē nesen ir atjaunota šautuve, kurā notiek pretterorisma operāciju, tanku kauju un snaiperu mācības, teikts Krievijas Aizsardzības ministrijas vietnē.

Krievija vienmēr ir noliegusi medijos izskanējušās ziņas par krievu algotņu piedalīšanos Sīrijas konfliktā Maskavas atbalstītā prezidenta Bašara al Asada spēku pusē.

Taču pēc tam, kad medijos plaši parādījās ziņas par liela skaita Krievijas algotņu bojāejas ASV triecienā pie Deir ez Zoras 7. februārī un žurnālistiem izdevās identificēt un no tuviniekiem apstiprināt vairāku kritušo identitātes, Maskava pēc sākotnēja nolieguma atzina, ka Sīrijā varētu būt gājuši bojā vairāki Krievijas pilsoņi, kas nav karavīri.

14. februārī Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs atzina, ka Sīrijā varētu būt krievi, bet tie neesot saistīti ar Krievijas bruņotajiem spēkiem.

Vēlāk Ārlietu ministrija paziņoja, ka Sīrijā ievainojumus guvuši vairāki desmiti Krievijas un citu NVS valstu pilsoņi, kas Sīrijā atradušies "pēc pašu vēlēšanās un ar dažādiem mērķiem", uzsverot, ka tie nav Krievijas karavīri.

Saskaņā ar dažādu avotu ziņām Sīrijā karo vairāk nekā 2000 oficiāli nereģistrētas Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!