Foto: Kadrs no video

Sasalušajos līdzenumos Sibīrijas ziemeļu apgabalos pēdējos gados var novērot neredzētu ģeoloģisku fenomenu. No mūžīgajā sasalumā esošās zemes aizvien biežāk izvirst gāzes burbuļi radot krāterus, ziņo "Vice".

Krievijas Sahas republikā pagājušajā mēnesī kāds krāteris izveidojies tik plats un dziļš, ka vietējie to nodēvējuši par vārtiem uz elli.

Medijs "Syberian Times" publicējis video, kurā zinātnieki Aleksandrs Sokolovs un Dorotija Ēriha izpēta zāles un sūnu apaugušu laukumu Belijas salā Jamalas Ņencu autonomajā apvidū, zem kura izveidojies gāzes burbulis. Tas plīst, kad Sokolovs pārdur augsnes segumu ar zābaku. Kopumā uz salas abi zinātnieki pārgājiena laikā uzgāja 15 šādus burbuļus.

Zinātnieki novērojuši, ka, burbulim plīstot, izdalījies metāns un ogļskābā gāze. Visticamāk šie burbuļi veidojas siltuma viļņiem atkausējot mūžīgo sasalumu, kurā šīs gāzes ir ieslēgtas.

Belijas salas atrašanās vieta:

Ģeologi uzskata, ka Sibīrijā jau patlaban atrodamie krāteri un bedres varētu būt veidojušies senāk, kad līdzīgas sasilšanas laikā no mūžīgā sasaluma gaisā nonākušas gāzes.

Daudzi zinātnieki jau iepriekš izteikuši bažas, ka no Arktikas atbrīvotais metāns varētu paātrināt globālo sasilšanu. Tiek lēsts, ka kopumā līdz 2100. gadam klimata izmaiņu rezultātā varētu tikt atbrīvoti līdz par 205 miljardiem tonnu oglekļa.

Šajā salā ierasti dzīvo liela polārlāču kolonija. Salā šovasar ir netipiski silts klimats, kā dēļ tajā ēdiena meklējumos ierodas vēl lielāks lāču skaits nekā ierasts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!