Grieķijā notiekošā ģenerālstreika laikā valsts galvaspilsētā Atēnās ceturtdien izcēlās sadursmes starp protestētājiem un policiju.

Brīdī, kad aptuveni 50 tūkstoši cilvēku Atēnās devās gājienā uz parlamenta ēku, melnā ģērbušies jaunieši atšķēlās no pūļa un sāka apmētāt policiju ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm. Policija atbildēja, raidot asaru gāzi un dūmu granātas, aculiecinieki pavēstīja aģentūrai "Reuters".

Tūkstošiem strādājošo Grieķijā ceturtdien piedalās demonstrācijās, arodbiedrībām valstī rīkojot 24 stundu ģenerālstreiku, lai protestētu pret premjerministra Alekša Cipra valdības iecerēto pensiju sistēmas reformu.

Dažu pēdējo mēnešu laikā tiek rīkots jau trešais ģenerālstreiks, kura dēļ apturēta vilcienu un prāmju satiksme, kā arī atcelti vairāki desmiti avioreisu.

Streikā piedalās arī juristi, kravas automašīnu vadītāji un lauksaimnieki, kā arī vairāki tirgotāji slēguši savus veikalus.

Tikmēr slimnīcas darbosies ārkārtas režīmā, taču nedarbojas degvielas uzpildes stacijas un darbu pārtraukuši taksometri.

Tautas neapmierinātību izraisījusi valdības iecere samazināt maksimālo ikmēneša pensiju no pašreizējiem 2700 eiro līdz 2300 eiro, kā arī ieviest jaunu minimālo garantēto pamata pensiju 384 eiro apmērā.

Valdība arī vēlas apvienot pensiju fondus un palielināt gan darba devēju, gan darba ņēmēju sociālās drošības iemaksas.

Protestējot pret valdības plāniem, grieķu zemnieki pēdējās divas nedēļas vairākās vietās bloķējuši satiksmi uz valsts nozīmes šosejām, otrdien apturot kravas automašīnu plūsmu uz Bulgāriju un Turciju un izraisot garas rindas uz robežām.

Starptautiskie aizdevēji pieprasījuši Atēnām īstenot smagas reformas apmaiņā pret kārtējo aizdevumu, kas pagaidām ļāvis novērst valsts maksātnespēju un piespiedu aiziešanu no eirozonas.

Viena no aizdevēju svarīgākajām prasībām ir reformēt līdzšinējo pensiju sistēmu, vidēji samazinot pašreizējās pensijas par 15%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!