Nepālā, kur otrdienas pēcpusdienā fiksēta jauna spēcīga zemestrīce, aizvien atrodas deviņi Latvijas pilsoņi. Divi no latviešiem portālam "Delfi" stāsta par piedzīvoto – par putekļu mākoņiem, kuros pazūd ēkas, un zemestrīces pēcgrūdieniem, kas naktīs uz ielām izdzen tūkstošiem cilvēku.

Projekta "PostNos" īstenotāji Āris Birze un Kārlis Zemke pirmās zemestrīces laikā, kas notika 26.aprīlī un prasīja 8000 cilvēku dzīvības, atradās Indijas galvaspilsētā Ņūdelī. Tajā brīdī puiši vēl tikai īrēja motociklus un domāja, kurā virzienā turpināt ceļojumu - uz Indijas ziemeļiem vai Nepālu.

"Ziņas par zemestrīci mums palīdzēja izlemt, jo domājām, ka varēsim palīdzēt cietušajiem, " atceras abi ceļotāji, stāstot, ka Katmandū puišus sagaidījis kanādiešu draugs, kurš, palīdzot vietējiem iedzīvotājiem pārdzīvot traģēdijas sekas, būvējis patversmes izpostītajiem ciematiem.

Arī latvieši savas brīvprātīgo gaitas Nepālā uzsāka, palīdzot būvēt patversmes. "Patversmes tiek būvētas ar domu, ka viņas izturēs 4-5 gadu ilgu laika posmu, lai pa to laiku cilvēki varētu atjaunot savas mājas."

"Brīvprātīgo grupas mērķis nav tikai uzbūvēt mājas, mēs vēlamies iemācīt nepāliešiem, kā būvēt šādas patversmes pašiem," uzver Āris, kurš piemin, ka ēku kvalitāte ciematos bijusi ārkārtīgi zema, taču tagad no tām lielākoties palikušas pāri vien ķieģeļu kaudzītes.

"Mums vīzas ir tikai līdz 27.maijam. Skatīsimies, cik ilgi varam atļauties šeit palikt, bet plānojam palīdzēt, cik vien daudz un ilgi varam. Arī pārējie brīvprātīgie nereti ir tikai ceļotāji, kuri atteikušies no saviem ceļojumiem, lai kopā palīdzētu šeit cietušajiem. Pagaidām varu pateikt, ka plānojam vēl šo nedēļu atrasties Katmandū, taču viss ir atkarīgs no mūsu budžeta, jo noīrēto motociklu dēļ mums būs jātiek atpakaļ uz Ņūdelī, kas ir 1500 kilometru attālumā," savus turpmākos plānus skaidro ceļotāji.

"Paši esam samērā šokēti otrās zemestrīces dēļ, jo nekad neko tādu nebijām piedzīvojuši, un sajūtas ir ļoti dīvainas. Izlēmām, ka gulēsim laukā tāpat kā vietējie, neriskējot ar zemestrīces pēcgrūdieniem atrodoties iekštelpās," stāsta brīvprātīgie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!