Indijas galvaspilsētā Ņūdeli pēdējās dienās gaisa piesārņojums radījis smogu, kas kā bieza migla ir pārklājis pilsētu.

Piektdien Ņūdeli novērots toksisks smogs un bīstami augsts gaisa piesārņojuma līmenis, pilsētas iedzīvotāji sūdzas par iekaisušām acīm un elpceļu problēmām, ziņo "Reuters". Gaiss pilsētā lielā koncentrācijā satur sīkas daļiņas, kas ir 30 reizes smalkākas nekā cilvēka mati. Šīs daļiņas ir ļoti bīstamas, jo tās nogulsnējas plaušās, var izraisīt sirdslēkmes, insultu, plaušu vēzi un elpošanas ceļu slimības. Smogs Ņūdeli iedzīvotājiem sagādājis arī galvassāpes un klepu.

Daudzi pilsētas iedzīvotāji piektdien palikuši mājās, un ierasti pārpildītās ielas ir tukšas. Ņūdeli šobrīd slēgtas visas skolas, un pilsētā aizliegts iebraukt kravas automašīnām.

Smoga dēļ notikuši arī vairāki ceļu satiksmes negadījumi. Trešdien vienā no Jamunas šosejas posmiem uz dienvidaustrumiem no Ņūdeli smoga dēļ redzamība bija samazinājusies līdz dažiem metriem. Šajos apstākļos avarēja 24 automašīnas un desmitiem cilvēku tika ievainoti.

Pamatīgo smogu izraisījusi gadskārtēja kūlas dedzināšana Ņūdeli apkārtnē, transportlīdzekļu izplūdes gāzes un celtniecības darbos radušies putekļi. Ņūdeli aglomerācija ir viena no visblīvāk apdzīvotajiem reģioniem pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!