ASV un Irākas amatpersonas uzskata, ka teroristiskā grupējuma "Daesh" līderis Abu Bakrs al Bagdadī pametis savus kareivjus un aizbēdzis no Mosulas, kur šobrīd noris smagas kaujas starp džihādistiem un Irākas armijas spēkiem, atsaucoties uz amatpersonu pausto vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Lai gan precīzu viņa atrašanās vietu nav iespējams noteikt, tiek uzskatīts, ka viņš slēpjas tuksnesī. Džihādistu līderis līdz šim bijis nenotverams mērķis, kurš regulāri pārvietojas. Izlūkdienesti uzskata, ka viņš, lielākoties, slēpjas pie civiliedzīvotājiem nevis mitinās kopā ar kareivjiem.

Par al Bagdadī aizbēgšanu no kādreizēja "Daesh" cietokšņa, saskaņā ar ASV un Irākas izlūkdienestu avotu sniegto informāciju, liecina neesošā oficiālā komunikācijas no grupējuma vadības puses un "Daesh" kontrolēto teritoriju sarukums Mosulā.

Irākas spēki trešdien savā kontrolē atguvuši cietumu, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no Mosulas. Cietumā "Daesh" kaujinieki veikuši daudzus slaktiņus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Irākas armija turpina atkarot Mosulu no "Daesh" kaujiniekiem un šobrīd armijas kontrolē apmēram 50 % līdz 60 % Mosulas rietumdaļas. Otrdien karavīri atbrīvojuši vēl divus rajonus, vienā no kuriem bijis izvietots svarīgs "Daesh" komandcentrs, vēsta portāls ARA.

Jau ziņots, ka Irākas bruņoto spēku elites vienības "Daesh" Mosulā atkarojušas galveno valdības ēku kompleksu, pavēstīja armija pārstāvis. Ieņemts arī Mosulas lielākais muzejs.

Irākas spēki atbrīvoja Mosulas austrumu pusi janvārī un 19. februārī uzsāka Mosulas rietumu atbrīvošanas operāciju. Mosulas atbrīvošana būtu liels zaudējums islāmistiem un, domājams, sagrautu grupējuma atzaru Irākā.

Eksperti cer, ka operācija Mosulas atbrīvošanai varētu noslēgties pēc mēneša vai vēlāk. Tiesa gan, daži eksperti pieļauj, ka tā varētu ilgt līdz vasarai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!