ASV kompānijas "SpaceX" raķete dažas minūtes pēc palaišanas gaisā uzsprāgusi, vēsta ārvalstu mediji.

Raķete "Falcon 9" ar kravas kuģi "Dragon" pulksten pēc Latvijas laika startēja no kosmodroma Karavelā, Floridas štatā. Tai bija plānots nogādāt nepilnu divu tonnu smagu kravu uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS). Krava saturēja pārtiku, aprīkojumu un materiālus zinātniskajiem eksperimentiem.

Trešajā minūtē raķete sadalījās daļās. Avārijas faktu apstiprināja NASA. Pagaidām netiek atklāts negadījuma iemesls. Raķetes izgatavotājs, uzņēmums "SpaceX" paziņojis par izmeklēšanas sākšanu.

Cietušais kravas kuģis "Dragon" ir vienīgais kosmosa kuģis, kas spēj atgriezt kravas no Starptautiskās Kosmosa stacijas (SKS). Raķeti un kravas kuģi ražoja privātkompānija "SpaceX", un 1,6 miljardu dolāru vērtais līgums ar NASA paredz 12 "Dragon" lidojumus uz SKS. Svētdien neveiksmīgi veiktais lidojums pēc skaita ir septītais, ko kuģis veica.

"SpaceX" dibinātājs Ilons Masks sociālajā tīklā "Twitter" paziņojis, ka problēma radusies neilgi pirms pirmās raķetes sadaļas atvienošanās.

Falcon 9 experienced a problem shortly before first stage shutdown. Will provide more info as soon as we review the data.— Elon Musk (@elonmusk) June 28, 2015

Video of the @SpaceX CRS-7 explosion moments ago.

Видео опубликовано @airlineflyer

Tiek norādīts, ka tā ir jau otrā misija pēc kārtas, kurā neizdodas nogādāt kravu uz SKS, jo šā gada aprīļa beigās Krievijas nesējs "Progress" nespēja nonākt pareizā orbītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!