Trešdien internetā publicēts video, kura autors apgalvo, ka līdzās kurdu vadītajiem "Sīrijas Demokrātisko spēku" (SDF) karavīriem kaujām par teroristu organizācijas "Daesh" pašpasludinātā kalifāta galvaspilsētu Raku gatavojas arī ASV speciālo uzdevumu vienības karavīri. Līdz šim ASV nav apstiprinājušas to karavīru atrašanos Sīrijas frontes līnijā un noliedz viņu iesaisti kaujās.

Jau 25. maijā tika publiskotas aģentūras AFP fotogrāfa Delila Suleimana fotogrāfijas (apskatāmas zem raksta), kurās līdzās SDF karavīriem redzami vairāki labāk ekipēti un bruņoti vīrieši, kurus SDF identificējuši kā ASV specvienību karavīrus. Īpašu uzmanību piesaistīja tas, ka vairākiem no viņiem pie pleciem bija redzamas Sīrijas kurdu militārā atzara "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) piederības zīmes.

Tas ir īpaši zīmīgi, ņemot vērā, ka Turcija Sīrijas kurdu "Demokrātisko vienotības partiju" (PYD) un tās militāro spārnu YPG uzskata par Turcijā aizliegtā kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partijas" (PKK) atzariem. Turcija, kas ir ASV cieša sabiedrotā reģionā, pēc fotogrāfiju publiskošanas jau nodēvējusi ASV par "divsejainām".

Īsi pēc tam ASV militārpersonas paziņoja, ka YPG pazīšanās zīmju izmantošana nav bijusi apstiprināta, un karavīriem tās likts noņemt. ASV armijas pulkvedis Stīvs Varens atklājis, ka par šo jautājumu ir runāts ar militārajiem partneriem un sabiedrotajiem reģionā, rakstīja "Al Jazeera".

ASV karavīri iepriekš nobildēti Fatisas ciemā (kartē zemāk), kas atrodas uz kurdu pašpasludinātā Sīrijas autonomā Rožavas apgabala frontes līnijas ar "Daesh" kontrolēto teritoriju. Nelielais ciems atrodas vien aptuveni 50 kilometrus uz ziemeļiem no teroristu centrālās bāzes Rakas.

Fotogrāfijās, kā arī svaigi nofilmētajā materiālā redzams, ka ASV speciālo uzdevumu vienību karavīri līdzīgi kā vietējie SDF kaujinieki, kuru vidū ir gan asīriešu un arābu kristieši, gan sunnītu kurdi un citas grupas, pārvietojas ar bruņotiem pikapiem. Atšķirībā no SDF ASV karavīri ir acīmredzami labāk ekipēti.

ASV amatpersonas paziņojušas, ka Sīrijā aptuveni amerikāņu 300 karavīru veic sabiedroto spēku, tostarp SDF apmācības un apgādes operācijas. Arī amerikāņi PKK uzskata par teroristisku organizāciju, bet sadarbojas ar "YPG" cīņā pret "Daeh".

ASV Valsts departamenta pārstāvis Marks Toners iepriekš atteicās komentēt fotogrāfijas un karavīru atrašanās vietu. Savukārt Pentagona pārstāvis Pīters Kuks norādīja, ka speciālo uzdevumu vienībām, darbojoties kādā reģionā, ir pieņemami darīt visu iespējamo, lai tās saplūstu ar vietējo sabiedrību, tādējādi paaugstinot savu drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!