Lai gan ASV rīcībā ir bezpilota lidmašīnas, kas spēj gan noteikt ienaidnieka atrašanās vietu, gan iznīcināt mērķi, Irākas un Afganistānas kara pieredze liecina, ka ne vienmēr amerikāņu karavīriem nepieciešamības gadījumā ir operatīvi pieejami neapbruņoti izlūkošanas lidaparāti, raksta žurnāls "Foreign Policy".

Kaujas apstākļos karavīriem parasti ir jāgaida 10 - 15 minūtes līdz ierodas pieprasītais lidaparāts, kas palīdz noteikt ienaidnieka atrašanās vietu, bet situācijās, kad notiek apšaude, kritiski svarīga ir katra minūte.

Pēc ASV Aizsardzības ministrijas pasūtījuma tehnoloģiju kompānijas ir izstrādājušas vairākas mazgabarīta novērošanas lidaparātu versijas, ko karavīri var viegli paņemt līdzi uzdevumā. Militāristu rīcībā ir nonācis puskilogramu smags neapbruņots lidaparāts ar četriem helikoptera rotoriem.

Lidaparāts "InstantEye" dod iespēju karavīriem ātri noskaidrot uzbrucēju pozīcijas un izsekot to pārvietošanos. Ierīci var palaist gaisā mazāk nekā minūtes laikā kopš tās izņemšanas no somas, bet 120 metru augstumu tā sasniedz 10 sekundēs, apraksta "Foreign Policy".

Ar kamerām un infrasarkano staru sensoriem aprīkotais lidaparāts sniedz karavīriem viegli salabojamu izlūkošanas iekārtu, kas izmaksā mazāk par 1000 dolāriem (723 eiro), martā ASV Kongresa komisijā informējis Pentagona pārstāvis Alans Šafers.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tas tas ir šeit.

Tehnoloģijām ir arvien lielāka loma militārajā nozarē. Bezpilota lidaparāti dažās armijās jau kļuvuši par neatņemamu bruņojuma daļu.

"Delfi" jau vēstīja, ka pirmie, kas sāka izmantot "kabatas" izmēra lidaparātus kaujas laukā, ir Lielbritānijas spēki. Britu karavīriem Afganistānā palīdz aptuveni 10 centimetrus gari un 16 gramus smagi helikopteri "Black Hornet Nano".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!