Filipīnu armija apvienojusies ar "Moro Islāma atbrīvošanas frontes" (MILF) kaujiniekiem, lai dotu pēdējo triecienu "Daesh" pozīcijām džihādistu ieņemtajā Maravi pilsētā valsts dienvidos, ziņo "Al Jazera".

MILF iepriekš cīnījās par moro tautas autonomiju Filipīnās, bet, kad tā uzsāka miera sarunas, daļa kaujinieku brāļu Abdula un Omāra Moušu vadībā nošķīrās izveidojot "Daesh" atzaru Filipīnās, kurš kontrolē plašus kalnu apgabalus Mindanao salā, kā arī maija beigās ieņēma 200 000 cilvēku apdzīvoto Maravi pilsētu. To dažkārt dēvēt par Moušu grupējumu.

Aplenktie "Daesh" kaujinieki izmantojot arī vietējos iedzīvotājus, kuriem nav bijusi iespēja laikus izbēgt no pilsētas, tostarp sievietes un bērnus, viņiem izsniedzot ieročus un liekot aizstāvēt pozīcijas, raksta "Reuters". Daļa esot kaujinieku ģimenes locekļi, bet daļa spiesti šaut pa valdības spēkiem nevis ideoloģijas bet bezizejas dēļ, raksta "Al Jazeera"

Tagad vairāki simti MILF kaujinieku redzēti kopā ar Filipīnu bruņoto spēku vienībām, gatavojoties Maravi ieņemšanai. Armija ar bijušajiem pretiniekiem karojot plecu pie pleca, pat nodrošinot viņiem artilērijas un gaisa uzlidojumu atbalstu.

"Al Jazeera", atsaucoties uz militārpersonu teikto, lēš, ka "Daesh" patlaban blīvi apbūvētajā pilsētas centrā kontrolē vien 500 kvadrātmetru plašu teritoriju. Kopš maija cīņās par pilsētas atgūšanu miruši jau vairāk nekā 100 filipīniešu karavīru, kā arī ap 500 džihādistu.

Savukārt tūkstošiem pilsētas iedzīvotāju bijuši spiesti pamest mājas un patlaban izvietoti 75 speciāli izveidotos centros Mindanao salā. ASV bēgļu palīdzības sniegšanai nosūtījusi līdzekļus 12 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!