Foto: Kadrs no video

Pēdējā mēneša laikā teroristu grupējums "Islāma valsts" (IS) strauji palielinājis ar sprāgstvielām pildītu automašīnu uzbrukumu skaitu valstu armiju un sev naidīgo kaujinieku pozīcijām Sīrijā un Irākā. Tāpat pieaudzis pašu džihādistu publicēto video skaits, kuros filmētas automašīnas, to kaismīgie vadītāji, kā arī paši sprādzieni.

Tiek uzskatīts, ka IS šogad šādu taktiku tieši Ramadāna laikā izvēlējusies propagandas nolūkos. Teroristu grupējums izveidojās tieši pirms gada un pērn musulmaņu svētā gavēņa mēneša laikā strauji nostiprināja savas pozīcijas plašā Irākas un Sīrijas teritorijā.

Šogad Ramadāna laikā ar jauniem iekarojumiem islāmisti nevar lepoties, kā dēļ rīko īpaši vērienīgus uzbrukumus un asiņainus slaktiņus, tādējādi cenšoties iegūt atbalstītāju uzmanību un iedzīt pretiniekos bailes.

Jau ziņots, ka 15. jūnijā jeb tikai trīs dienas pirms Ramadāna sākuma kurdiem un "Brīvās Sīrijas armijas" kaujiniekiem izdevās iekarot vienu no nozīmīgākajiem džihādistu apgādes punktiem - Sīrijas-Turcijas robežpilsētu Tell el Abjadu. Pēc šī zaudējuma islāmisti veica atriebības ofensīvu pret citu robežpilsētu Kobani, kurā nogalināja lielu skaitu vietējo civiliedzīvotāju, bet kurdi pilsētu drīz vien atguva.

Kurdi šajā mēnesī iekarojuši arī vairākas citas apdzīvotas vietas, pamazām tuvojoties džihādistu pašpasludinātajai galvaspilsētai Rakai Sīrijas ziemeļos. Tikmēr, lai gan negūstot lielus panākumus, IS šomēnes spēja noturēt savas pozīcijas frontē ar Irākas un Sīrijas armijām, kā arī veica vairākus uzbrukumus gan Bagdādes, gan Damaskas tuvumā esošām pilsētām.

Par vienu no efektīvākajiem un arī efektīgākajiem uzbrukuma veidiem IS kaujinieki atzinuši uzbrukumus ar sprāgstvielām pildītos auto. Par uzbrukuma ieroci parastie tiek izvēlētas kravas automašīnas vai bruņutransportieri, kuri tiek piepildīti ar sprāgstvielām. Tāpat ap degvielas tvertnēm un vadītāju kabīni tiek piestiprinātas papildus metāla un bruņustikla plāksnes, lai nodrošinātu auto drošu nonākšanu savā mērķī.

To vadītāji parasti ir īpaši pašaizliedzīgi "Islāma valsts" piekritēji. Viņi IS filmēšanas grupai labprāt pastāsta savu motivāciju un dodas uzbrukumā kontrolposteņiem, armijas bāzēm un nocietinājumiem, kur nonākot detonē sprāgstvielas, uzspridzinot gan sevi, gan visu apkārt esošo.

Šogad svētais mēnesis sākās 18.jūnijā un beigsies 17.jūlijā, kad arī paredzams šādu uzbrukumu skaita kritums.

Tāpat publicēti vairāki video no gadījumiem, kad Irākas armijai veiksmīgi izdodas pašnāvnieku vadītos auto iznīcināt pirms tie sasniedz irākiešu pozīcijas:

Savukārt kādu "Islāma valsts" automašīnu, kura bija pildīta ar sprāgstvielām Irākas armijas karavīriem izdevies iegūt neskartu. Par apstākļiem, kā tas paveikts, gan informācijas nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!